26. září 2016 • 11:27

Golf pláče pro krále Palmera, přítele amerických prezidentů

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sportovní svět se loučí s golfovou legendou Arnoldem Palmerem, který zemřel v neděli v nemocnici v Pittsburghu v sedmaosmdesáti letech. Palmer byl přelomovým hráčem padesátých a šedesátých let, který svou hru otevřel televizním divákům. Přátelil se také s několika americkými prezidenty.



Barack Obama vyvěsil na Twitter společnou fotografii z Bílého domu a připsal k ní: „Pro krále, který byl výjimečný na hřišti a velkorysý k ostatním. Díky za vzpomínky, Arnolde.“

Palmer se přátelil už s prezidentem Dwightem Eisenhowerem, s Richardem Nixonem si kdysi povídal o vietnamské válce a golfové rady dával oběma Bushům.

Pro svět však nebyl přítelem mocným, ale hráčem, který na přelomu padesátých a šedesátých let přiblížil golf běžnému publiku a zároveň mu pomohl stát se oblíbeným televizním sportem.

„Arnolde, díky za tvé přátelství, rady a úsměvy. Tvá filantropie a pokora jsou součástí tvé legendy,“ uvedla bývalá světová jednička Tiger Woods .

„Vzpomínám na neobyčejné chvíle, které jsem s panem Palmerem strávil. Byl opravdovým pionýrem našeho sportu. Budeme na něj navždy vzpomínat,“ uvedl severní Ir Rory McIlroy, který o víkendu vyhrál turnaj v Atlantě.

Arnold Palmer během turnaje v roce 1962
Arnold Palmer během turnaje v roce 1962

Palmer byl dominantním hráčem přelomu padesátých a šedesátých let, vyhrál sedm turnajů kategorie Major – čtyřikrát Masters, dvakrát British Open a jednou US Open. Celkem vyhrál 62 turnajů, poslední v roce 1973 a o rok později byl uveden do Světové golfové síně slávy.

Palmer tvořit takzvanou velkou trojku spolu s Jackem Nicklausem a Gary Playerem. „Arnold znamenal pro golf všechno,“ uvedl Woods. „Měl charmisma a poprvé přitáhl lidi k obrazovkám. Všichni se dívali na golf kvůli Arnoldovi.“

Palmer byl tak populární, že ho na turnajích doprovázely masy fanoušků, kteří si říkali Arnieho armády. „Arnold změnil golf. Byl víc než golfista a byl víc než skvělý golfista. Byl ikonou, byl legendou,“ rozloučil se s ním jeho blízký přítel Jack Nicklaus.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud