Michal Petrák
5. června 2011 • 15:24

Fotbal dotahuje, ale baseball Japonsku vládne

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO - Zatímco v Macumotu vítala cestující na nádraží velká cedule upozorňující na fotbalové utkání Česka a Peru, pulzující Jokohama zápasem mezi domácím výběrem a týmem Michala Bílka tolik nežije. Jedno z největších japonských měst totiž má spoustu jiných věcí na práci – třeba baseball.



„Je to nejpopulárnější sport v Japonsku. Ale fotbal se hodně dotahuje, dnes už víc malých dětí chce být fotbalisty. Mají svoje idoly,“ říká Yu Ono, japonský průvodce českého týmu.

Okolí Yokohama Stadium, domova týmu BayStars, však svědčí o tom, že původně americký sport třímá žezlo stále ještě dost pevně. Davy fanoušků proudí na strmé tribuny, velká mísa se zaplňuje minimálně ze dvou třetin. To není špatné – na to, že jsou Yokohama BayStars v Centrální lize beznadějně poslední. Dnes hostí v interligovém zápase tým Saitama Seibu Lions z Pacifické ligy.

„Jsou nejlepší! Vyhrajou ligu!“ křičí přes pozici svých miláčků v tabulce Asako, asi dvacetiletá dívka v modrém dresu s béčkem na hrudi a se svým jménem a dvojkou na zádech.

VIDEO: Atmosféra je výborná

Utkání mělo skvělou atmosféru
Video se připravuje ...


Stadion vibruje, když fanoušci při každém nadhozu BayStars předvádějí neuvěřitelně nacvičené chorály. Jako by i oni někde trénovali.

Japonsko je hodně formální země, avšak na tribunách baseballového stadionu jako by se veškerá přehnaná zdvořilost, klanění, zdravení a omluvy někam vytratily. Tady to vypadá spíš jako v Americe.

Skoro všichni fanoušci na sobě mají repliky dresů, pijí pivo, které roznášejí hostesky po tribunách, řvou, skáčou, radují se... Dokonce je tu i kotel – za dlouhým polem, vedle velkoplošné obrazovky, poskakují ti nejhlučnější vybaveni bubny a trumpetou.

„Japonsko miluje baseball,“ přesvědčuje Asako. „Miluju ho já i celá moje rodina,“ vykládá, jako by byla v extázi. Její dvě kamarádky, které sedí vedle ní, se culí.

VIDEO: Diváci se výborně bavili

Diváci se výborně bavili
Video se připravuje ...


Zápas je jedna velká show. Před každou směnou, v níž jdou BayStars do pole, jejich nadhazovače přiváží na trávník nissan. Před tribunami poskakují maskoti se žlutými plyšovými hvězdami místo hlav.

Na velkoplošné obrazovce běží opakovaný záběr každého povedeného odpalu doprovázený mohutnými erupcemi radostného řevu. A když se BayStars v předposlední směně dostanou díky dvěma parádním hitům do vedení a v poslední seberou svému soupeři třemi rychlými outy naději na dotažení, může se celý stadion zbláznit.

Hráči nakonec přeci jen přinášejí i sem japonskou kulturu – to když obejdou všechny tribuny a před každou se jako jeden muž ukloní.

Nic nenasvědčuje tomu, že by japonská soutěž měla trpět odlivem nejlepších hráčů do americké MLB. I ta je tady ohromně populární. „V televizi jsou její zápasy pořád, jasně že se díváme. A já od ledna jedu studovat do Bostonu, tam budu chodit na Red Sox,“ těší se Asako.

Pokud budou v úterý na fotbalovém zápase Japonska s Českem fanoušci z poloviny tak skvělí, bude na Yokohama International Stadium parádní atmosféra.

VIDEO: Fanoušci byli nadšeni

Fanoušci byli nadšeni
Video se připravuje ...


Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud