9. července 2011 • 21:33

Pětibojař Svoboda doplatil na vadný terč

Autor: sam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Moderní pětibojař David Svoboda, i jeho kolegové Ondřej Polívka a Michal Michalík, musejí o účast na olympijských hrách v Londýně 2012 bojovat v dalších závodech. V první přímé olympijské kvalifikaci, kterou bylo finále Světového poháru 2011 v Londýně, si start na Hrách zajistil pouze jeho vítěz. Tím se stal Maďar Robert Kasza. Svoboda skončil po technických problémech s laserovým terčem16., Polívka obsadil 25. příčku, Michalík, který se o své účasti v londýnském finále dověděl pouhých 30 hodin před jeho startem, byl třicátý.



David Svoboda i James Cooke (vpravo) signalizují technické problémy s terči při střelbě při finále Světového poháru v Londýně.
David Svoboda i James Cooke (vpravo) signalizují technické problémy s terči při střelbě při finále Světového poháru v Londýně.
Češi si mohou vybojovat olympijskou nominaci na dalších dvou přímých kvalifikacích, jimiž budou mistrovství Evropy za dva týdny v anglickém Medway a mistrovství světa v září v Moskvě. Poslední možností je postup díky žebříčkovému umístění. V neděli je na programu závod žen, v němž se představí české reprezentantky Natálie Dianová a Lucie Grolichová.

Svobodovo umístění ovlivnil nefunkční terč při druhé ze tří střeleckých položek. Kvůli technické chybě zůstal Svoboda na střelnici o 20 sekund déle a přišel o naději bojovat nejen o vítězství, ale také umístění v první pětce, které by mu zajistilo více než 60 bodů do olympijského žebříčku.

„Komu mám jít vynadat?“ ptal se v cíli rozlícený Svoboda a emotivně dodával: „To přece není možné! Jak může selhat technika při tak důležitém závodě, který je olympijskou kvalifikací! Takhle mi ovlivnit a vlastně zkazit závod.“ Terč při druhé Svobodově střelbě přestal po první trefě reagovat. „Vypálil jsem dalších pět ran a vůbec nic se nestalo,“ vysvětloval Svoboda a pokračoval: „I když člověk netrefí, terč reaguje, problikává buď zeleně nebo červeně. Třikrát jsem se hlásil, že mám technické problémy, ale nikoho to nezajímalo.“ Podobně na tom byl vedle stojící Brit James Cooke. Dokonce se v jeden okamžik hlásili se Svobodou stejně.

Laserové terče se používají nově teprve od této sezony, technologii laserových zářičů a terčů přinesl Němec Klaus Kremer. Technické problémy se objevovaly v každém ze čtyř závodů Světového poháru, ale nikdy ne v takovém rozsahu. Při londýnském finále na ně doplatili také oba Litevci Kinderis a Krungolcas, který málem inzultoval jednoho z techniků.

Svoboda se později pustil do ostré debaty s Kremerem, jemuž vysvětloval, k jakým problémům došlo a chtěl po něm nějaké řešení. Do výměny názorů se začlenil také reprezentační trenér Jakub Kučera, který Kremerův systém tvrdě kritizuje, protože je nespolehlivý.

Svoboda se připojil k ostatním závodníkům a sepsali stížnost k mezinárodní federaci, v níž požadují vysvětlení situace a zavedení takového systému, který neovlivní závody.

Závod měl dohru do pozdního večera. Pořadatelé kvůli problémům s terči u více pětibojařů nevydali oficiální výsledky ani dvě hodiny po skončení zpackaného závodu. Navíc nikdo nedokázal vysvětlit, jak jury celý problém vyřeší. Stále častěji padalo slovo protest.


Výsledky finále Světového poháru v Londýně
Muži:
1. Kasza (Maď.) 5696 bodů, 2. Lesun (Rus.) 5644, 3. Woodbridge (V. Brit.) 5632, … 16. Svoboda 5472, 25. Polívka 5380, 30. Michalík (všichni ČR) 5264.

Program finále Světového poháru moderních pětibojařů v Londýně –neděle 10. července: ženy (Dianová, Grolichová).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud