15. října 2021 • 08:48

Ochrnutý sportovec varuje děti před úrazy. Nejhorší je trampolína, říká Švehla

Autor: nne
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dělal závodně triatlon, jenže po pádu na kole skončil v 19 letech na vozíku. I přes handicap stále Zbyněk Švehla sportuje, dokonce dokončil nejtěžší vytrvalostní závod světa Ironman. A hlavně v rámci projektu VZPoura úrazům cestuje po školách a poučuje děti či studenty, jak se vyhnout zraněním a na co si dát konkrétně pozor. „Často si děti myslí, že airbag v autě je všespásnou věcí. A že nemusí mít ani bezpečností pásy. Nebo jim ukazujeme příběhy o tom, když si někdo nepohlídá pořádně, kde je dno bazénu a skočí do něho po hlavě,“ popisuje Švehla.



Úrazy jsou považovány za největší problém dětského věku, ve vyspělých zemích jsou příčinou 40 % úmrtí dětí do 14 let. Pojišťovna VZP ročně eviduje ošetření víc jak 200 tisíc dětských úrazů a aktuální čísla se zvlášť po lockdownu razantně zvyšují. Za březen došlo podle pojišťovny k 16 tisícům ošetřeným úrazům, to za červen jich bylo evidováno přes 32 tisíc. „Během pandemie měly děti nedostatek pohybu. Kromě problémů s růstem obezity to může znamenat také ztrátu návyků při sportu, hybnosti a obratnosti. U dětí, které se věnují málo pohybovým aktivitám, dochází k úrazům častěji,“ prohlásil Zdeněk Kabátek, ředitel VZP.

Jak předcházet úrazům a upozorňovat na nebezpečí se snaží Zbyněk Švehla, který je ambasadorem projektu VZPoura úrazům. Od roku 2015 si besedu s hendikepovanými vyslechlo víc jak 100 tisíc dětí ze základních a středních škol. „Program je takový, že sdělíme náš příběh. Ve druhé části učíme, jak přecházet úrazům a ukazujeme obrázky a názorové prezentace. Jednotlivé situace pak s dětmi probereme,“ popisuje Švehla, který havaroval na triatlonovém závodě, když neodhadl rychlost v zatáčce a z kola se katapultoval.

„Ty starší zajímá, jak jsem se vyrovnal s handicapem psychicky. Menší děti se zase ptají, jak došlo k úrazu. Někdy slýchávám, že by se jim nic podobného nestalo, protože umí brzdit,“ dodal s nadhledem Švehla, pro kterého je velmi důležité na besedách opakovat nebezpečí skákání do bazénu. „Může se stát, že dítě neodhadne hloubku v bazénu na zahradě a udělá plavecký dohmat hlavou. Tohle se stalo mému kolegovi před 20 lety a doteď je na vozíku s poraněnou páteří. Tohle třeba děti překvapí.“

Právě nejčastěji dochází k poranění hlavy, k zápěstí a ruky nebo k poraněním kotníku a nohy. K úrazům většinou dochází při volnočasových aktivitách, do statistik spadají také dopravní nehody. „Jedna z nejrizikovějších činností je trampolína, na tom pandemie nic nezměnila. Nebezpečné jsou také prolézačky na hřišti a kolo,“ dodal handicapovaný sportovec Švehla, podle kterého je tolerance k cyklistům v České republice jedna z nejhorších. „Jezdím na speciálně upraveném kole, někdy také v zahraniční. Ale tady je ohled k cyklistům velmi malý a provoz na silnicích hodně složitý. Navíc na cyklostezkách probíhají bitvy chodců, rodin, pejskařů a cyklistů.“

Témata:  švehla, úrazům
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud