Petr Malík
20. června 2008 • 13:37

České derby je bez favorita

Autor: Petr Malík
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nervozita stoupá, přichází derby, jedinečný dostih roku. Kůň ho může absolvovat v jedné zemi pouze jednou v kariéře. Nárok na opravu neexistuje.



Už jen účast v derby je pro mnohé majitele celoživotním snem, vítězství je pověstnou třešničkou na slavnostním dortu. Pro drtivou většinu majitelů je derby velká výzva, a tak ti movitější utrácejí závratné sumy za koně, kteří jim přinášejí naději na nejcennější vítězství. Dočkají se však jen vyvolení.

V neděli odpoledne na závodišti ve Velké Chuchli se dočká jeden z 13 majitelů, který posílá hvězdu své stáje na start 88. Staropramen Českého derby.

O kolik se běhá derby?

Dostihově vyspělé země

Anglie 43,5 milionu Kč
Francie 36,4 milionu Kč
Německo 12,2 milionu Kč

Střední Evropa

Česko 3,00 miliony Kč
Rakousko 1,95 milionu Kč
Slovensko 1,60 milionu Kč
Maďarsko 1,00 milion Kč

Trojice majitelů má výhodu ve dvojím zastoupení. „V derby se sejde to nejlepší z tříletých, co je momentálně v domácích stájích. Mrzí mě jen menší účast zahraničních koní, především z Německa. Srovnání by pro nás bylo velmi užitečné,“ míní prezident českého Jockey clubu Václav Luka.

Tuzemští majitelé, kteří za nákupy utratí mnohdy i sedmimístné sumy v korunách, čekají právě na derby, aby se jim část vložené investice vrátila.

Tři miliony korun jsou ve hře potřetí za sebou, ale sílící koruna dává derby nový rozměr. O víc než sto tisíc euro se ani v nejvyspělejších dostihových zemích neběhá každý den.

I proto překvapuje malý zájem cizinců, asi je pro většinu majitelů prestižnější uspět ve své domovině než v cizině. „Tři miliony jsou i pro Němce zajímavá dotace a je to nejvyšší částka v regionu, víc už pro přilákání zahraniční konkurence už udělat nemůžeme,“ tvrdí Luka.

Vysoká dotace a nedosažitelná prestiž dostihu mají za následek, že startovní boxy budou při startu 88. Staropramen Českýho derby v neděli odpoledne zaplněné.

Šestnáct koní bude usilovat o prémii pro vítěze 1,2 milionu korun a především o věnec s modrou stuhou, který v dostizích obdrží pouze vítěz derby.

Letošní derby nemá favorita. Když se mluví o ambicích koní na přední umístění, nejčastěji jsou vzpomínáni v Německu trénovaný Maraldo a ze Slovenska mířící Teddy Ready.

Oba v letošní sezoně vedl anglický žokej Garry Hind. Maraldo byl systematicky připravován právě na České derby a ztratit by se neměl ani Teddy Ready. Nezapomíná se ani na Dick Morrise. Reprezentant stáje dr. Charváta absolvoval letos dva velmi dobré starty v Praze.

Jeho naděje zvyšuje výborný anglický žokej Martin Dwyer v sedle a také skutečnost, že ho připravuje nejúspěšnější derby-trenér české historie František Holčák.

Jenže soupeřů, kteří mohou pořádně prohnat Dicka Morrise, je ve startovním poli nejméně polovina. Hodně bude záležet průběhu a tempu dostihu.

Hodně příznivců má Budapest, kterého připravuje rekordman Velké pardubické Josef Váňa. Mluví se také o Urodosovi, odborníkům se líbí vytrvalecký původ Tullamora. Ovšem vůbec nelze vyloučit překvapení. Třeba minulý týden vyhrál derby v Rakousku kůň s kurzem 54:1.

Články odjinud


Články odjinud