11. července 2008 • 16:44

Olomouc hostí mistrovství světa

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zhruba 500 závodníků ze 40 zemí bude bojovat o medaile na mistrovství světa v orientačním běhu, které se uskuteční od neděle do konce příštího týdne v Olomouci a jejím okolí.



Šampionátu se zúčastní kompletní světová špička s výjimkou úřadující mistryně ve sprintu a na krátké trati Švýcarky Simone Niggliové, která je těhotná. Novinářům to dnes řekl místopředseda organizační výboru MS Petr Klimpl.

K hlavním favoritům MS patří podle něj úřadující mistr světa ve sprintu a na krátké trati Francouz Thierry Gueorgiou a Němec Matthias Merz, který bude obhajovat prvenství v závodě na klasické trati. Mezi ženami Klimpl řadí mezi favoritky Minnu Kauppiovou a Heli Jukkolovou z Finska.

Z domácích reprezentantů místopředseda organizační výboru dává největší šanci ve sprintu Tomáši Dlabajovi a Daně Brožkové, na krátké trati Radce Brožkové a na klasické Michalu Smolovi a Daně Brožkové.

"V medaili věříme především v mužské štafetě, která by měla běžet ve složení Jan Procházka, Tomáš Dlabaja a Michal Smola. Doufáme i v další úspěchy, pokud by se podařily tři medaile, bylo by to krásné," uvedl Klimpl.

Jedna z českých reprezentantek Eva Juřeníková si myslí, že MS na domácí půdě je pro celý tým výjimečné a bude všechny motivovat k maximálním výkonům.

"Na domácí MS se připravujeme už dva až tři roky," uvedla.
O medaile závodníci budou bojovat v neděli při sprintu v Olomouci. Závod na krátké trati se uskuteční ve čtvrtek ve Staré Vsi u Rýmařova. Klasickou trať a štafety závodníci poběží příští víkend v okolí Skřípova.

Na české půdě se nejlepší orientační běžci utkají potřetí v historii, před Olomoucí šampionát pořádaly Jičín a Mariánské Lázně. Poslední mistrovství na české půdě se v roce 1991 zapsalo zlatým písmem do historie československého orientačního běhu.

Domácí výprava si na své konto připsala pět cenných kovů. Zaskvěla se především třinecká Jana Ciselarová, jež se stala mistryní světa na krátké trati. Titul mistra světa na krátké trati vybojoval i Petr Kozák.

Články odjinud


Články odjinud