19. července 2008 • 12:57

Brožková je mistryní světa

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dana Brožková se stala mistryní světa a pro český orientační běh vybojovala první zlatou medaili od roku 1991. Ve Skřípově na Prostějovsku dnes vyhrála finále závodu na klasické trati.



Sedmadvacetiletá domácí reprezentantka předčila na dvanáctikilometrové trati stříbrnou Norku Marianne Andersenovou o 43 sekund. Třetí Annika Billstamová ze Švédska už na vítězku ztratila více než minutu. Na první místo se přitom Brožková probojovala až v závěru, kdy její soupeřky ztratily.

"Ještě tomu stále nemůžu uvěřit," usmívala se v cíli čerstvá mistryně světa, jejímž nejlepším výsledkem do dnešního dne byl bronz z MS 2006 v Dánsku.

"Pomohlo mi, že jsem na trati doběhla o dvě minuty Norku Hauskenovou," připomněla Brožková mistryni světa z nedělního závodu ve sprintu, kterou dostihla už na desáté kontrole z 24.

"Začátek trati jsem šla čistě, pak jsem drobně zaváhala na dlouhém postupu zhruba v půlce závodu. Špičkový, bezchybný závod to nebyl, ale přesto jsem věděla, že mám na to dnes uspět," dodala Brožková.

Její mladší sestra Radka získala ve čtvrtek bronz na krátké trati a obě mají šanci svoji medailovou sbírku ze světového šampionátu ještě rozšířit v nedělním závodu štafet. "Uděláme maximum pro to, abychom získaly další medaili," řekla Brožková.

Její zlato je prvním titulem z MS pro samostatnou Českou republiku, navíc v královské disciplíně orientačního běhu. Naposledy se před 17 lety ještě v československých barvách radovali na krátké trati Jana Cieslarová a Petr Kozák. Oba tehdy rovněž triumfovali v domácím prostředí v Mariánských Lázních.

Závod mužů vyhrál pětadvacetiletý Švýcar Daniel Hubmann, který se dočkal zlata z MS po sedmi stříbrných medailích. Na sedmnáctikilometrové trati s 36 kontrolami a převýšením 750 metrů porazil druhého Anderse Nordberga z Norska o minutu a 15 sekund, třetí skončil Francois Gonon z Francie.

Lepší z české dvojice byl Michal Smola, jenž doběhl na 13. místě. "Ze začátku to bylo dobré. Pak jsem se ale škrábl větví do oka, špatně jsem viděl do mapy i pod nohy a ke všemu jsem ke konci pořádně vytuhl," konstatoval v cíli zklamaný Smola, který přitom měl po čtvrtečním stříbru z krátké trati medailové ambice i ve své nejsilnější disciplíně. "Snad zítra," doplnil Smola s výhledem na nedělní štafety.

Výsledky - klasická trať, finále:

Muži: 1. Hubmann (Švýc.) 1:46:08, 2. Nordberg (Nor.) -1:15, 3. Gonon (Fr.) -1:57, 4. Chramov (Rus.) -3:22, 5. Merz (Švýc.) -3:39, 6. Dávidík (SR) -4:07, ...13. Smola -5:42, 24. Mrázek (oba ČR) -9:35.

Ženy: 1. D. Brožková (ČR) 1:24:26, 2. Andersenová (Nor.) -43, 3. Billstamová (Švéd.) -1:02, 4. Hauskenová (Nor.) -1:48, 5. Soesová (Dán.) -2:58, 6. Johanssonová (Švéd.) -3:43, ...8. Juřeníková -5:13, 21. Panchártková (obě ČR) -11:43.

Články odjinud


Články odjinud