10. ledna 2009 • 14:55

Štybar opět mistrem cyklokrosu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Zdeněk Štybar vybojoval na domácím šampionátu cyklokrosařů svůj třetí mistrovský titul. Jezdec stáje Fidea dnes v Kolíně zvítězil před Radomírem Šimůnkem z BKCP Power Plus, třetí dojel další jezdec týmu Fidea Petr Dlask.



Na pátém místě skončil Martin Bína z Budvaru Tábor, což mu v konečném hodnocení vyneslo prvenství v osmidílném seriálu Českého poháru.

Štybar měl ze zisku titulu velkou radost, závod byl podle něj hodně těžký. "O titulu se rozhodlo kolo a půl před cílem, kdy Dlask udělal chybu a já toho využil. Šimůnek asi za ním zůstal a pak ten odstup byl již velký," řekl v cíli Štybar.

Do terénu vjel na vedoucí pozici Ondřej Bambula, ale záhy jej v čele pelotonu tvořeného 38 muži a osmičkou juniorů vystřídal největší favorit Štybar. Za něj se zavěsili další adepti na prvenství a cílem úvodního kola posléze Štybar projel před Šimůnkem a Dlaskem.

V druhém okruhu získal Štybar malý náskok, za ním jeli Šimůnek s Dlaskem, další dvojici tvořili Bína a Ausbuher, šestý byl Zlámalík. Šimůnek se ale s pozicí druhého muže domácího cyklokrosového pelotonu nehodlal smířit a v třetím z celkového počtu sedmi okruhů Štybara dostihl.

To se ale Štybarovi příliš nezamlouvalo, za svým soupeřem se jen vezl a nestřídal, takže umožnil dojet vedoucí dvojici stájovému kolegovi Dlaskovi. V pátém kole Šimůnek nastoupil a udržel se ho jen Štybar, zatímco Dlask trochu zaostal. Znovu ale zabojoval, v předposledním kole se opět do vedoucí skupiny dotáhl a nakonec pomohl Štybarovi k titulu.

V jedné ze zatáček totiž Dlask Šimůnka trochu přibrzdil a Štybar toho okamžitě dokázal využít k získání náskoku. A ten si již uhlídal až do konce, přestože Šimůnek dělal vše pro to, aby jej dojel a poprvé v kariéře vybojoval české zlato.

Dlask se jej držel až do posledních metrů, ale v cílové rovince už nebylo o Šimůnkově stříbru pochyb. Podruhé tak na domácím mistrovství vybojoval druhé místo, vedle toho byl ještě čtyřikrát třetí.

Na stupních vítězů Šimůnek odmítl soupeřům podat ruku. "Jeli dva proti jednomu, což jsem čekal, ale myslím, že několikrát to bylo lehce za hranicí regulérnosti," řekl závodník, rozladěný z týmové spolupráce protivníků. "Zklamaný nyní jsem, ale vyspím se z toho. To hlavní je ještě přede mnou - dva závody Světového poháru a především mistrovství světa," zdůraznil Šimůnek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud