František Prachař
28. ledna 2009 • 12:00

Tyson - Holyfield? Nejdražší duel historie

Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO, FOTOGALERIE - V době, kdy těžká váha v profesionálním boxu marně vyhlíží souboj titánů, zajistily ropné dolary znovuzrození bitvy legend. Koncem října se v Abú Dabí utkají Mike Tyson s Evanderem Holyfieldem.



Staří, zadlužení, 10 let za zenitem. Důvod? Největší odměny historie v podobě 68 milionů dolarů.

Už 12 let svět sportu vzpomíná na to, jak Tyson ukousnul Holyfieldovi kus ušního boltce. Největší skandál boxerské historie tehdy zalil krví podlahu ringu v newyorské Madison Square Garden a zároveň se stal nejdražším zápasem všech dob.

Teď si odbude déjá vu pod širým nebem. Třetí vzájemný souboj (oba předchozí vyhrál Holyfield) se uskuteční se v Saudské Arábii na fotbalovém Zayed Sports City Stadium v Abú Dabí pro 25 tisíc diváků. Vedle něj jsou v plánu ještě dva duely o titul mistra světa.

Mike Tyson (vlevo) a Diego Maradona, dvě sportovní legendy, které trápí nadváha
Mike Tyson (vlevo) a Diego Maradona, dvě sportovní legendy, které trápí nadváha


Bitka má velmi konkrétní název: „Nejdražší zápas historie“. O tři miliony dolarů padne meta, kterou obě legendy nastavily v roce 1997. Tyson tehdy bral 30 milionů, soupeř jakožto obhájce světového titulu ještě o pět víc. Teď si připíše na konto každý 34 milionů.

Podívejte se na dvanáct let starý bouboj mezi oběma legendami.


Počátkem února bude střet šampionů minulé éry oficiálně ohlášen. „Jestli je to pravda, tak se na ten zápas velmi těším. Ať to bude vypadat a probíhat jakkoliv. Jsou to legendy, které dnešní době chybí. Navíc věřím, že se za ty peníze oba velmi dobře připraví a nebude to trapné,“ říká nejlepší český boxer Lukáš Konečný.

Vše vypadá jako hotová věc. Záštitu nad akcí totiž přebral arabský miliardář Sulaiman Al-Fahim, který nedávno projevil zájem odkoupit od ruského boháče Romana Abramoviče fotbalovou Chelsea za 500 milionů liber (asi 15 miliard korun). S oběma aktéry se už prý na podmínkách zápasu dohodl.

„Souhlasili. Poslední, co chybí, je podepsaná smlouva, která snad bude příští týden,“ uvedl Al-Fahim serveru arabianbusiness.com.

„Hlavní myšlenkou je uspořádat největší galavečer v historii boxu a dostat ho do hlavního města Saúdské Arábie,“ dodal muž, jenž údajně za pouhé tři týdny dokázal to, o co se dlouhé roky marně snažil slavný americký promotér Don King.

Postavit proti sobě opět slavné rohovníky. Hlavní roli hrála pohádková odměna.

Především díky tomu se pěsti bývalých hvězd opět střetnou. Fakta totiž napovídají, že vše může skončit fraškou jako posledně. Otázkou je, zda to bude laciná show, nebo oba předvedou odpovídající výkon. Vždyť v den konání duelu bude oběma aktérům v součtu sto let (Holyfi eld 47, Tyson 43)!

První jmenovaný sice ještě stále aktivně zápasí, patří do širší špičky a před měsícem diskutabilně prohrál v boji o světový titul s ruským obrem Nikolajem Valujevem. Jenže sílí hlasy, že skutečný důvod, proč v pokročilém věku zůstává v ringu, jsou dluhy.

Stejně je na tom i Tyson, který prý „visí“ všude možně 300 milionů dolarů. Navíc poslední duel prohrál před více než třemi lety s průměrným Irem McBridem.

Už tehdy po čtyřech kolech fyzicky odpadl. Od té doby si prošel závislostí na alkoholu a kokainu. Hodně přibral, aktuálně váží 130 kilogramů, na rozdíl od vitálního Holyfi elda vůbec nesportuje.

Vstoupit do diskuse
6
Články odjinud


Články odjinud