30. března 2009 • 18:09

Plavání při triatlonu? Smrtelné, varují vědci

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Triatlon plaváním nejen začíná, ale pro patnáct z milionu sportovců také skončí. Právě taková je podle amerických vědců pravděpodobnost, že triatlonisty během závodu stihne srdeční příhoda, a na svědomí to prý má právě pobyt ve vodě.



Riziko srdeční příhody je dokonce více než dvojnásobné i proti klasickému běžeckému maratonu."I když je riziko zdánlivě malé, je to velmi významná výstraha," uvedli ve své zprávě autoři z Amerického kardiologického konzilia.

Ve své zprávě se zaměřili na pozadí všech úmrtí, která mohla alespoň zčásti souviset s jedním ze dvou vytrvaleckých sportů. Výsledky byly překvapivé - mnohem častěji umírali jen amatérští sportovci, kteří se věnovali triatlonu.

Navíc téměř výhradně při nebo po jeho plavecké části.Ve Spojených státech přitom maraton v poslední době ztrácí na prestiži a navíc se dlouho považoval i za nebezpečnější způsob pohybu.

Zčásti za to mohla i smrt osmadvacetiletého Ryana Shaye, který zkolaboval v listopadu 2007 při americké olympijské kvalifikaci. Případu se tehdy dostalo velké vážnosti. Podle tohoto výzkumu ale hrozí smrt jen ve čtyřem až osmi z milionu amatérských maratonců.

Mnohem více případů zaznamenali výzkumníci v triatlonu, který má v posledních letech ve Spojených státech několik set tisíc vyznavačů. "Prostě si usmyslí, že si to zkusí, jenže do toho jdou často i bez základní lékařské prohlídky, která by srdeční selhání vyloučila," řekl agentuře AP Kevin Harris z Minneapoliského institutu pro výzkum srdce, který výzkum vedl.

Část viny na nezvykle velkém výskytu srdečních příhod má prý i fakt, že závodníci trénují v bazénech, zatímco závody se konají v mnohem méně přívětivém prostředí jezer či řek. Důvodem je tepelný šok, jemuž je při skoku do ledové vody srdce vystaveno.

Chlad celkově stahuje cévy a nutí srdce pracovat ještě usilovněji, což nemilosrdně odhalí každou skrytou vadu. Vliv prý má ale i celkový stres, způsobený hromadnými starty, navíc se při plavání i v případě potíží odstupuje ze závodu mnohem hůř.

Výzkumný tým zkoumal záznamy téměř 923 tisíc závodníků, kteří za poslední tři roky závodili na různých triatlonech ve Spojených státech. Při závodech zemřelo 14 z nich a až na jednu smrtelnou nehodu při jízdě na kole šlo vždy o selhání srdce při plavecké části. U některých obětí dokonce pitva ani neodhalila žádný problém se srdcem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud