22. května 2009 • 11:22

Blíží se první kvalifikace na Velkou pardubickou

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sobotní první kvalifikace Velké pardubické bude hlavní událostí nadcházejícího dostihového víkendu. V neděli pak budou koně na chuchelském závodišti v Praze bojovat o titul nejlepšího českého mílaře letošního jara.



V pardubické Velké ceně města o 200.000 korun budou startovat i vítězové loňských kvalifikací v čele s Amant Grisem. Kůň, který byl kvůli jezdecké chybě na trati minulého ročníku Velké diskvalifikován, se tentokrát objeví v sedle s jezdcem Tůmou, jenž vystřídal Marka Stromského.

"Stromský ale zůstává prvním jezdcem, Tůma jede proto, že je Stromský v trestu," vysvětlil trenér Milan Theimer. "Amant Gris na tom není tak dobře jako loni touhle dobou, do Velké je ale spousta času a věřím, že formu získá. Nyní jde především o to, aby se nezranil a přešel dostih v pohodě," dodal.

Jeden z jeho soupeřů Moning Let (ž. Faltejsek), svěřenec trenéra Olehly, bude naproti tomu bojovat o vítězství. "Po zranění je na tom dobře a nebudu tvrdit, že jdeme dostih přeskákat. Pokud bude šance, chceme se poprat o úspěch, i když samotná kvalifikace je důležitá," připustil Olehla. Vedle Amant Grise však jeho svěřence čeká i spolehlivý Váňův Juventus a řada dalších excelentních skokanů.

Nedělní pražský program s netradičním začátkem ve 13:30 vyvrcholí Velkou květnovou cenou (1600 m, 300.000 korun). Kvalita startovního pole však poměrně vysoké dotaci příliš neodpovídá; startovat nebude ani obhájce prvenství a loňský český Kůň roku Blue Coral, který po zranění ještě není fit a měl by se představit až v červnu v Bratislavě.

Velkým favoritem tak je Sharpour (ž. Janáček), který už letos jednou vyhrál. "Je ve slušné pohodě, a pokud nebude mít problémy v průběhu, rádi bychom s ním útočili vysoko," podotkl trenér Zdeno Koplík.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud