František Prachař
5. dubna 2010 • 16:24

Haye sejmul Ruize. Dočká se teď Kličků?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chtěli po něm jasný triumf, on předvedl destrukci. David Haye opět ukázal, že je boxerem, který přinesl vzrušení do těžké váhy. V sobotu porazil v Manchasteru veterána Johna Ruize technickým k. o. v devátém kole, obhájil světový titul WBA, a řekl si o souboj s jedním z bratrů Kličků.



Ve světě profiboxu se dá na všechno dívat z několika úhlů. Vladimir Kličko (šampion organizací WBO a IBF) a jeho starší bratr Vitalij (mistr světa WBC) jsou podle expertů neohroženi díky fyzickým dispozicím a inteligentnímu pojetí boje. Další zase tvrdí, že jde o umělé hvězdy, kterým v krizi těžké váhy chybí kvalitní soupeři.

Stejné je to u Davida Haye. Pro někoho je nyní britský svalovec symbol nové éry, pro další jen šoumen s velkou pusou, přes kterou dříve či později dostane od Kličků.



„Nepřeji si nic jiného než utkat se s bratry a vrátit našemu sportu kredit, který ztrácí,” uvedl po svém 24 triumfu kariéry. Za tato slova mu tleskala zaplněná M. E. N. Arena v Manchesteru pro 20 tisíc diváků. Ti svého šampiona oslavují a doufají v nástupce legendárního Lennoxe Lewise.

Triumf nad Ruizem, přemožitelem Evandera Holyfielda, jim k tomu dal dobrý důvod. Byl jednoznačný. Už v prvním kole ho Haye poslal dvakrát k zemi, na podlaze ringu byl i v pátém a šestém z dvanácti plánovaných dějství. V devátém proto utrpení 38letého Američana ukončili trenéři, kteří hodili mezi provazy ručník.

Vítězství britského šampiona sledovalo 20 tisíc lidíFoto ČTK
„Už jsem v téhle branži moc dlouho a možná je na čase naložit se životem jinak,“ nadhodil muž s přezdívkou „Kliďas“, jenž se utkal o pás šampiona WBA potřinácté v kariéře a zaznamenal osmou porážku.

„Byl to těžký zápas, soupeř mě stále tlačil, ale já ho dostal pohybem a tvrdostí. Udělal dobře, že do Anglie nepřivezl svoji rodinu. Býval to dobrý boxer a teď jsem ho trochu ponížil, takže by to jeho nejbližší vidět neměli,“ uvedl 29letý ranař.

Budoucnost Davida Haye nyní leží na bedrech manažerů. „Dejte mi kohokoliv z Kličků a já je vystřelím na oběžnou dráhu. Jsem tvrdý a připravený na jejich tvrdost, o které mluví, ale zatím ji neukázali,“ provokuje rodák z Manchesteru.

Jenže jeho touhy nemusí být jen tak vyslyšeny. V těžké váze totiž absolvoval teprve čtyři zápasy. A je možné, že i přes velkohubá prohlášení bude bojovat s méně známými jmény, aby zpeněžil úspěch. Za každý titul totiž má dostat údajně kolem pěti milionů eur (130 milionů korun).

Ruiz inkasuje další tvrdou ránu
Ruiz inkasuje další tvrdou ránu


V bojích o titul zatím vyřídil ruského giganta Nikolaje Valujeva, jehož mnozí mají spíš za nepohyblivé monstrum než za boxera, a nyní Ruize, který je dávno za zenitem.

„Myslím si, že ještě absolvuje několik povinných obhajob, aby z titulu vymáčkl, co může,“ řekl i nejlepší Čech v těžké váze Ondřej Pála.
Prvním soupeřem by mohl být další bývalý šampion Ruslan Čagajev, jenž absolvuje na konci května eliminační duel. Vladimira Klička by pak v tom případě čekal Rus Alexandr Povetkin.

Nejpravděpodobnější by tak byl souboj s Vitalijem, jenž by si měl rovněž v květnu poradit s vyzyvatelem Albertem Sosnowskim. Ukrajinec zasedající v městské radě Kyjeva po tom velmi touží.

„S Vladimirem jsme se dlouho přeli o to, kdo Haye zničí. Snad mi dá přednost, už jen kvůli tomu, že jsem starší a má kariéra se rovněž chýlí ke konci. Abych ho obměkčil ještě více, dal jsem mu k narozeninám motorku,“ dodal 38letý šampion. V těžké váze zkrátka se zkrátka na vše musí koukat z více úhlů...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud