František Prachař
20. října 2010 • 05:00

Tyson a Praha: Ostuda kvůli 15 milionům?!

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Neschopnost a diletantství. Krach návštěvy Mika Tysona v Praze je sportovní ostudou roku, ale tím to nekončí. Promotéři naplánovali velkolepou show, na níž nakonec neměli peníze. Doplatili na to nejen fanoušci, finančně tratily i další subjekty, které se na akci měly podílet.



Promotéři Rey Karpf a Petr Havrda odmítají prozradit, kvůli jaké částce se jim nepodařilo uskutečnit šestidenní turné bývalého mistra světa v těžké váze.

Odhady, které se podařilo deníku Sport dostat od lidí pohybujících se v prostředí boxu, hovoří o deseti až patnácti milionech korun. Podobný honorář, tedy tři miliony za den, inkasoval tenista Pete Sampras při předloňské exhibici v Praze.

Podle některých zdrojů Tyson požadoval zálohu ve výši 3,2 milionu korun. Jelikož mu však do pondělního poledne částka nepřistála na účtu v Las Vegas, odmítl přijet.



Plánovaná akce téměř jistě nebyla výmyslem, i když se to tak může jevit a mnoho lidí mluví o podvodu a tunelu. Bývalý šampion podle všeho opravdu do Česka dorazit chtěl. Natáčel kvůli tomu reklamní spoty, médiím poskytoval rozhovory prostřednictvím mailu i telefonu.

Ještě 7. října navíc na svůj účet na twitteru napsal: „Chystám se do Prahy, pak do New Yorku a Skotska. Pracuji na novém projektu, detaily prozradím už brzy,“ uvedl 44letý boxer, který se kromě úspěchů v ringu proslavil i řadou skandálů spojených s drogami, alkoholem a sexuálními orgiemi, za což si vysloužil přezdívku „Zvíře“.

Mike Tyson ve slušivém oblekuFoto Reuters


Poslední veletoč však nepadá na jeho hlavu. Za neuskutečněnou návštěvou české metropole stojí společnost Brokerspol šéfovaná Karpfem a Havrdou. Měsíce dopředu slibovali Tysona a v této souvislosti vymysleli luxusní doprovodný program, na který prodávali drahé vstupenky od 12 tisíc do 3 milionů korun.

Právě z nich chtěli zaplatit celou akci, jenže kvůli přemrštěným cenám skoro nic neprodali a sponzoři, s nimiž jednali, hodlali za Tysona zaplatit až ve chvíli, kdy dorazí do Česka. Proto byli v koncích a v pondělí večer se sklopenými hlavami oznámili, že se vše ruší.

342585:gallery:true:true

Náhlá změna plánů pochopitelně rozladila partnery, kteří se na plánování návštěvy podíleli. „Jsem zklamaný z toho, jak to dopadlo. Na mě působila celá akce dobře. Lidé z Tysonova týmu byli příjemní,“ říká Miroslav Soukup.

Bývalý trenér stříbrného medailisty z olympiády Rudolfa Kraje byl s promotéry slavného bijce domluvený na tom, že se v jeho tělocvičně na Jižním Městě uskuteční V.I.P. trénink. Na něj se přihlásilo dvacet zájemců, z nichž každý byl ochoten zaplatit 50 tisíc korun.

„Původně chtěli i po nás nějaké peníze, ale my jim nic platit nechtěli. Nakonec jsme jim zdarma nabídli zázemí a to, že uděláme raut. Oni souhlasili, protože se jim tělocvična moc líbila,“ doplňuje Soukup.



Hůře dopadl bývalý boxer Ladislav Kutil – hlavní pořadatel galavečera bojových sportů Heroes Gate 2, který se uskuteční ve čtvrtek od 18.30 v hale na Podvinném Mlýně. Tyson měl navštívit show jako čestný host a předávat tam cenu v jednom z duelů. Kvůli tomu organizátoři předělali celou reklamní kampaň.

„Dost nám to zkomplikovalo situaci. Do změny propagace jsme narvali řádově stovky tisíc a je to k ničemu. Navíc na nás lidé můžou koukat tak, že jsme se na návštěvě Tysona podíleli a můžeme i za to, že nepřijede. Přitom s tím nemáme nic společného,“ znepokojuje Kutila, který o další peníze přišel i proto, že měla jeho bezpečnostní agentura dělat boxerské legendě ochranku.

654884:gallery:true:true

„Měla to být práce pro dvacet lidí a šlo tam skoro o milion korun. Na všechno jsou podepsané smlouvy. Naštěstí jsme dopředu nikomu nic nezaplatili.“
Poslední zasaženou skupinou jsou fanoušci, kteří si zakoupili vstupenku na jakoukoliv doprovodnou akci spojenou s Tysonovým programem. „Všem lidem, kteří si zakoupili lístek na námi pořádanou akci, peníze vrátíme,“ slibuje Havrda.

Kdy a za jakých podmínek se tak stane však neupřesnil. Na stránkách www.miketysontour.com již visí informace, že se turné ruší. Dostupné jsou i kontakty na promotéry, kteří měli organizovat turné v dalších dvaceti evropských městech.

Jejich detailní popis ale neuvádějí, ačkoliv prý mají v Rusku a na Ukrajině prodáno už 80 procent vstupenek na podobné galavečery jako v Praze. Po posledních zkušenostech se tomu ale nechce moc věřit.

OČIMA EXPERTA - Promotéři se teď Prahu ohlídají
„Když jsme například pořádali poprvé basketbalové Final Four, měla mezinárodní federace podmínku, že musíme doložit garance ještě dříve, než se něco začalo plánovat. Stejné to bylo i v případě exhibic tenisových legend Borga a Lendla či atletické hvězdy Usaina Bolta na Zlaté tretře v Ostravě.

Tady zřejmě bylo problematické, že se organizátoři snažili postavit chod celé akce na zisku z prodaných vstupenek. V Česku je velmi těžké něco takového udělat. Jedinou akcí, která se financovala pouze z prodeje vstupenek, byla první NHL v Praze, ale to byla opravdu spíš výjimka a unikát. V případě Tysona navíc byly sumy za lístky na trhu podle všeho neakceptovatelné.

To, že taková osobnost jako on nakonec do Prahy nepřijela, bude mít určitě dopad na jakékoliv další plánované projekty, které čeká horší výchozí pozice. Seriózní promotéři si teď Prahu ohlídají, bude těžké sem dostat jakoukoliv hvězdu.“

KAREL TEJKAL
PR manažer společnosti Česká sportovní

Chcete mít sportovní informace jako první? Objednejte si SMS a MMS zpravodajství iSport.cz »

Přátelé. Díky manažerovi Reynovi Peteru Karpfovi se Praha měla těšit na návštěvu kontrovezního boxera Mika Tysona. Nestalo se.
Přátelé. Díky manažerovi Reynovi Peteru Karpfovi se Praha měla těšit na návštěvu kontrovezního boxera Mika Tysona. Nestalo se.




Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud