21. srpna 2012 • 14:20

Reprezentant Barák: Švédi? Ti jsou stále o parník před námi

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jubilejní 20. Ročník florbalového svátku Czech Open je minulostí. V nejprestižnější mužské elitní kategorii se letos krom vítězného Pixba Wallenstam představily i další dva švédské týmy, které domácím jasně ukázaly, kdo hře s děrovaným míčkem vládne.



Z deseti vzájemných zápasů nedovolil švédský trojlístek Dalen, Falun a Pixbo českým týmům ani jedno vítězství. Čest domácích částečně zachránily alespoň tři remízy, které s favority uhrály Otrokovice, Vítkovice a mistrovský Tatran.

„Jako my máme českou házenou a nohejbal, kterým dominujeme, tak Švédi mají florbal. Oni ho vymysleli, je to jejich sport, proto zřejmě budou vždycky a pár desítek kroků před námi,“ říká Jan Barák, brankář extraligového Chodova, který ve skupině změřil síly s pozdějším vítězem z Pixba.

„Když jsme přicházeli na sraz, stál před halou přenosový vůz ČT s logem soutěže Star Dance. Už to dávalo tušit, že to asi bude pěkný tanec,“ směje se Barák. A měl pravdu. Chodov, bronzový medailista letošního ročníku Fortuna extraligy, na Pixbo nestačil a prohrál 0:4.

Podobně se v základních skupinách vedlo i dalším českým zástupcům. Mistr ze Střešovic schytal direkt 1:7 od Falunu, ještě hůře dopadli brněnští Bulldogs, kteří v nadstavbové fázi inkasovali od stejného týmu ještě o čtyři góly více.

Dominance týmů ze země tří korunek byla na letošním Czech Open jednoznačná, všechny si zahrály semifinále. Švédskému florbalovému kvapíku dokázal vzdorovat jen švýcarský Wiler, který se probil do boje o zlato, kde po boji padl s „liškami“ z Pixba 5:9. Překvapivě propadla i země úřadujících mistrů světa Finsko, jejíž dva zástupci se z turnaje poroučeli už ve čtvrtfinále.

Hráči Pixba slaví gól do sítě Falunu při semifinále Czech Open
Hráči Pixba slaví gól do sítě Falunu při semifinále Czech Open

„Švédské týmy stále mají náskok v kondici a taktickém myšlení. Navíc je tlačí dopředu konkurence v domácí soutěži,“ hledá příčiny neúspěchu David Podhráský, útočník Chodova a úspěšný mládežnický trenér. „Určité rezervy pak máme také v práci s mládeží, díky kempům pro mladé florbalisty jako je Floorball Rookie Camp a další ale tuto mezeru snad postupně umažeme,“ doufá Podhráský.

Zda se jeho slova naplní, ukáže už listopadové EFT ve Švédsku, které bude poslední prověrkou národního týmu před MS.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Články odjinud


Články odjinud