Zdeněk Janda
7. prosince 2016 • 14:30

Češi jdou na MS na Estonce. Před čtvrtfinále se saunovali i hráli Stigu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z LOTYŠSKA | Dohrají a jdou se ponořit do kádí s ledem. Florbalisté dbají na světovém šampionátu, na kterém dnes měli volný den, na rychlou regeneraci, k tomu pomáhá i ledová koupel. A kdo je nejodvážnější? Nejstarší a nejzkušenější hráč, Tomáš Kafka. Snad Čechům ozdravné procedury pomůžou do další fáze turnaje, ve čtvrtek od 15 hodin se utkají ve čtvrtfinále s Estonskem, které deklasovala Kanadu 16:4.



K náročnému programu regenerace patří. Takže hned po utkání, když projdou prostorem pro novináře, mají naordinovanou ledovou koupel.

„Měli by tam vydržet tři až pět minut, záleží na jedincích. Někdo vydrží míň, někdo víc, ale ideál je kolem těch čtyř minut. Většinou tam vlezou do pasu, což je nejpodstatnější,“ vysvětluje Petr Hlavička, jenž má na starost kondiční přípravu a fyzioterapii.

Třeba mladík Marek Beneš se docela ošíval, nechtělo se mu, ale spoluhráči ho nakonec dovnitř zatlačili. „Není to překvapení, že starší kluci chodí častěji, mladí si jednak myslí, že to nepotřebují, navíc jejich těla regenerují rychleji,“ tvrdí 30letý útočník Tomáš Sladký, jenž startuje na šestém šampionátu.

Volný den na MS v Rize, Češi hráli Stigu i saunovali
Video se připravuje ...

Vyhlášený „rochnil“ je Kafka. „Jsem jedinej, kterej tam chodí až po krk. Je to moje specialita. Ale zase jsem zapomněl věci, ve kterých bych se mohl vyklusat, takže nedělám to B, co má následovat. A to je se po ledové vodě jít zahřát, vyběhat,“ tvrdí 38letý brankář.

Zatím je třeba 45 kilogramů ledu, ale před play off realizační tým plánuje, že číslo navýší. „Kluci si zvykají, takže se dá čekat, že tam potom vydrží ještě dýl,“ věří Hlavička. Reprezentace si najala firmu, která led dováží. „Takže z toho má největší radost náš manažer, který to platí,“ usmívá se kondiční kouč.

„V tomhle ohledu je o nás super postaráno, je tady tříčlenný tým masérů a fyzioterapeutů. Což kvituju. Takže i když skončí zápas pozdě, postarají se o nás rychle, takže už o půlnoci můžeme jít spát,“ tvrdí Sladký, jenž při čtvrtfinále dorovná rekord v počtu reprezentačních zápasů, který zatím drží kouč Radim Cepek (127).

Ve čtvrtfinále čeká Estonsko

Soupeřem českých florbalistů ve čtvrtečním čtvrtfinále mistrovství světa v Rize bude Estonsko, které vyhrálo v předkole play off nad Kanadou vysoko 16:4. Estonci, kteří skončili třetí v základní skupině C, neměli se svým sokem potíže a už v polovině úvodní třetiny vedli 5:0.

Dvě branky a pět asistencí si v utkání připsal útočník Patrik Kareliusson ze švédského Djurgaardenu. Jeho klubový spoluhráč Andreas Wöiduma zaznamenal tři trefy a dvě přihrávky. Hattrick dali také Tanel Kasenurm a Patrik Markus.

 Zklamání prožili domácí Lotyši, kteří podlehli Dánsku 5:6 po samostatných nájezdech, přestože po dvou třetinách vedli 5:2. Před 2633 diváky v Areně Riga rozhodl v šesté sérii nájezdů Andreas Glad Pedersen.

O vítězství Němců nad USA 6:5 rozhodl pouhou sekundu před koncem zápasu Ramon Ibold. Američané předtím dokázali ve třetí třetině vyrovnat z 2:5 na 5:5, ale nebylo jim to nic platné.

O překvapení se nepostaralo ani Slovensko s českým trenérem Petrem Koutným, které podlehlo Norsku 3:4. Slováci dokázali třikrát dotáhnout v zápase ztrátu, ale ve 47. minutě rozhodl Thomas Straete. Norové narazí ve čtvrtfinále na Švýcary.

Řekli jsme si, že to nezabalíme, hlásil Jelínek po přestřelce se Švédy
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Články odjinud


Články odjinud