Michal Kvasnica
24. října 2023 • 20:40

Futsalista: Trenér mě nahého zkopal v kabině! Nesmysl, říká kouč Kadaně

Vstoupit do diskuse
25
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Severočeské futsalové derby mezi Chomutovem a Kadaní (8:6) mělo mít před více než třemi týdny drsnou dohru, která daleko překračuje hranice sportovního fair play i běžného života. Web iSport.cz má výpověď hráče Jaroslava Slavíka, který tvrdí, že jej srbský trenér Nenad Veljkovič po prohře před zraky svědků zkopal nahého v kabině. Kouč vše odmítá, ale klub situaci řeší. „V rámci nejužšího vedení probíhá intenzivní diskuse a interní šetření,“ říká předseda Kadaně Jiří Čihák.



První konflikt měl přijít už v průběhu utkání, které se odehrálo v pondělí 2. října. Nenad Veljkovič vyzval Jaroslava Slavíka ve druhé půli, aby šel do hry, ale ten odmítl.

Trenér to naštvaně komentoval už v pozápasovém rozhovoru, kde mimo jiné zkritizoval české hráče, poměry na svazu a nutnost držet tuzemské futsalisty, od čehož se klub distancoval na facebookovém profilu.

„Byl podán podnět k prošetření u disciplinární komise, jestli nedošlo k nějakému porušení našich předpisů nebo Etického kodexu,“ potvrzuje Radek Lobo, předseda Výkonného výboru SFČR.

Aniž bychom chtěli cokoli zlehčovat, toto emotivní vyjádření je ta nejmenší prkotina. Navíc Slavík podotýká, že měl důvod k tomu, aby na palubovku nenastoupil. „Necítil jsem se dobře. Přišla na mě únava, měl jsem těžké nohy. Nechtěl jsem oslabit tým, ale v ten moment padl vyrovnávací gól.“

A bylo zle. „Trenér mě chytil za ohryzek a hodil na lavičku,“ překvapuje šíleností Slavík.

„Bylo to brutální napadení před svědky z našeho realizáku a před publikem. Určitě to viděla paní Tereza Procházková nebo masér. Fanoušek Petr Minařík tento incident komentoval i na sociálních sítích. Minimálně jedna z kamer musela agresivní útok zachytit, ale v přenosu to bohužel nebylo vidět,“ dodává.

Nezaznamenal to ani komentátor streamovaného duelu. „Opravdu jsem si ničeho nevšiml,“ konstatuje Jiří Štěpán, známá tvář České televize.

Slavík ihned po závěrečném hvizdu zamířil do šatny, aby co nejdříve opustil halu. „Ale když jsem vylezl ze sprchy, Nenad se na mě vrhl. Dával mi údery do hlavy i do těla, poté mě povalil na zem a pokračoval. Nejvíc do břicha a žeber. Byl jsem bezmocný a strašně ponížený, protože do mě kopal na zemi, když jsem byl zrovna nahý. Zároveň mě napadal i slovně. Říkal, že zabije mě a že zabije a vyjebe moji matku. To opakoval pořád dokola,“ popisuje i po třech týdnech chvějícím se hlasem.

„Nesmysl,“ reaguje kouč. Rozhovor s ním najdete pod tímto článkem.

„Michal Salák, Jiří Chmelan a Radek Novák se ho snažili udržet, aby mě už podruhé nenapadl, ale ani ve třech se jim to nepodařilo. Až Daniel Klečka si stoupl mezi nás a bránil mě. Nakonec se povedlo odtáhnout Veljkoviče ven z kabiny, ale ještě dvakrát se vrátil a během oblékání mě ještě několikrát opakovaně napadl,“ kroutí hlavou.

Jednatřicetiletý hráč, jenž dřív ve „velkém“ fotbalu působil v mládeži Baníku Ostrava, vyhledal pomoc. Avšak neúspěšně.

„Zní to absurdně, ale vážně jsem se bál o život, protože trenér byl nepříčetný. Proto jsem požádal pana delegáta Košťála a pana rozhodčího Černého, ať zavolají pořadatelskou službu a policii, ale bylo mi řečeno, že se jich to netýká. Šokovalo mě to, tak jsem venku o všem informoval sportovního ředitele Davida Filingera a předsedu Jiřího Čiháka. Mou výpověď ihned potvrdil ředitel komunikace Jiří Chmelan a spoluhráč Jaroslav Holman. Managementem mi bylo doporučeno, abych si vše nechal pro sebe. Že prý to má zůstat v týmu.“

Slavík následně podal výpověď na policii, Veljkovič rovněž.

„Vámi popisovaná situace v kabině je součástí interního šetření, můžu vás ubezpečit, že celou situaci bereme vážně a maximálně se jí věnujeme. Prioritou pro nás je situaci posoudit spravedlivě, a to na základě dostupných informací hráčů a trenéra. Snažíme se najít verzi, která bude zcela pravdivá,“ podotýká předseda Jiří Čihák.

Podle šéfa futsalového svazu Loba žádný oficiální podnět ani stížnost od Slavíka ještě na konci minulého týdne nedorazily, přestože vše už mnohem dřív šlo směrem na Strahov prostřednictvím aplikace FAČR Integrity.

„Zaznamenal jsem to jen z neoficiálních zdrojů,“ uvedl ve čtvrtek Lobo.

Vše se změnilo teď v pondělí. Sekretář Jan Novotný přes e-mail ubezpečil hráče, že vše prošetří.

Levonohý univerzál po mači navštívil chomutovskou ambulanci, kde kromě modřin v oblasti břicha a žeber lékaři nic nezjistili. „Proto se věc řeší jako přestupek, nikoli jako ublížení na zdraví. Naštěstí mě jen bolelo břicho při vydechování, ale mnohem horší je duševní stránka. Špatně spím, neustále mám před očima ten okamžik. Nezažil jsem nic otřesnějšího a ponižujícího, než když někdo na zemi kope do nahého člověka, který se nemůže bránit. Nikdy jsem se nezúčastnil žádné bitky, nevěděl jsem, jak se mám chovat. Psychicky na tom nejsem dobře...“

Slavík od té doby v Kadani, kam dojíždí z Plzně, nebyl. Informoval klub o tom, že dokud se kauza nevyřeší, nemá – pochopitelně – zájem se s Veljkovičem potkat. Když se iSport.cz začal ve čtvrtek ráno pídit po detailech, Čihák odpoledne reagoval, že se trenér nebude podílet na přípravě áčka po dobu nezbytně nutnou k vyřešení interního šetření.

Podle redakčních informací je ale největší prioritou Kadaně nepřijít o srbského kouče u své mládežnické akademie, svého druhu první v České republice.

Novinkou číslo dvě, která vylezla na povrch rovněž ve čtvrtek, až když jsme událost začali monitorovat, je Slavíkovo ukončení profesionální smlouvy. Místopředseda a ředitel sportovní přípravy Dominik Majer mu poslal výpověď z důvodu hrubého porušování povinností, konkrétně za neúčast na deseti tréninkových jednotkách a jednom přípravném duelu.

„S tím vším jsem počítal. Vím, že to už ve futsale nebudu mít jednoduché a pro někoho budu za bonzáka, ale musím se postavit za pravdu a za boj proti násilí ve sportu. Navíc mám svědky! Chtěli to ututlat, ale bohužel pro Kadaň mám na záznamu třeba i gólmana Klečku, který tvrdí, jak je to nepřijatelné, ale že musí stát za klubem. Nebo ředitele Filingera (v neděli vedl tým místo Veljkoviče proti Olomouci), který mě nabádá, abych stížnost stáhl za to, že Veljkovič nebude u áčka. V žádném případě nechci, aby se to stalo někomu dalšímu. Jde mi mráz po zádech, když si představím, že takový člověk bude dál pracovat s lidmi, natož s dětmi v akademii,“ uzavírá Slavík.

Je to nesmysl, říká kouč Veljkovič

Oficiálně odejit nebyl, na webových stránkách stále visí jeho jméno. Nicméně nepřipravuje A-tým, ani nebyl u jeho nedělní výhry 11:2 nad Olomoucí. Kouč Nenad Veljkovič (40) čeká, jak se kauza vyřeší, každopádně odmítá, že by Jaroslava Slavíka zbil. „Nesmysl,“ říká rázně. Podle redakčních informací záleží Kadani na tom, aby srbský trenér zůstal aspoň u její mládeže.

Můžete popsat vašima očima tři týdny starý problém s Jaroslavem Slavíkem?
„Jaký já jsem s ním měl problém, prosím vás?“

Podle jeho vyjádření jste ho po zápase v Chomutově zbil nahého v kabině a vyhrožoval mu.
„Cože? To je moc. Řeší se to hodně dlouho. Zastávám jednu věc: co se stane v šatně, má zůstat v šatně. Určitě to takhle nebylo, ale víc to rozvádět nebudu.“

Jak to tedy bylo?
„Nikomu nemusím nic říkat. Jsme domluveni, že všechno zůstane v šatně. Víte, jak se to říká, záleží na úhlu pohledu. Jeden řekne, že to byla maličkost, druhý řekne něco většího a třetí řekne ještě něco většího a další zas něco úplně jiného.“

Takže není pravda, že jste ho zbil nahého ve sprše?
„Samozřejmě že ne, to je nesmysl.“

Nicméně existuje zhruba deset svědků, což pro vás není dobrá zpráva.
„Jestli to vidělo deset lidí a chce to potvrdit, tak s tím nemám problém. Děje se to v každé šatně. Jeli jsme kvůli tomu na policajty, někteří hráči tam řekli, že se nic nestalo. A jestli někdo našel deset svědků? Abych řekl pravdu, tak v šatně nás není deset.“

Slavíka jste tedy vůbec neuhodil?
„Ne.“

Končíte v Kadani, nebo zůstáváte jejím trenérem?
„To se řeší v rámci klubu. Uvidíme, jak to nakonec dopadne.“

Vstoupit do diskuse
25
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud