13. února 2011 • 05:00

Hvězda české házené spáchala sebevraždu

Autor: Blesk Michal Budík
Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Městem zaslíbeným národní házené se nese smutná zpráva. Mužem, který ve středu odpoledne skočil z lávky nad splavem do mrazivých vod řeky Moravy, byla házenkářská legenda Petr Menšík (†56).



Hráč, jehož význam srovnávají házenkáři s významem Pepiho Bicana pro český fotbal nebo Jiřího Holíka pro náš hokej.

„Pouze jednou jsem měl tu čest a zahrál jsem si s ním v jednom útoku,“ zavzpomínal na legendu národní, dříve české házené o 5 let mladší spoluhráč Vladimír Salčák.

Pojmem se Petr Menšík stal především díky tomu, že byl historicky prvním hráčem z Veselí nad Moravou, který zaujal trenéry mostecké Dukly. Díky tomu mohl i na vojně pokračovat ve sportovní kariéře.

Zvězda české házené spáchala sebevražduFoto Foto Nedělní Blesk – Michal Budík a archiv Vladimíra Salčáka


V té době se hrála házená ve Veselí už 40 let a o příležitost, kterou dostal až teprve Petr Menšík, před ním usilovaly dvě generace místních hráčů.

Inteligentního levorukého útočníka proslavila jeho schopnost střílet ve výskoku. „Dnes už je to běžná záležitost, ale tehdy si na to troufl i jen ti nejlepší,“ vyzdvihl Menšíkovy přednosti archivář moravské odnože národní házené Vladimír Salčák.

Po návratu z vojny zamířil Menšík do svého domovského klubu, dnešního SKNH Veselí nad Moravou. Hráč jeho kvalit, který se i během vojny prodral až do reprezentace Čech, se tady ale dlouho neohřál.

„Dostal nabídku od prvoligových Žeravic, které v té době hrály pod hlavičkou LIAZ Přerov,“ připomněl Menšíkův spoluhráč Jiří Nejezchleba.

Zde skončil život Petra MenšíkaFoto Blesk


Kromě jednoho utkání za Čechy odehrál Petr Menšík 10 reprezentačních zápasů za Moravu. Národní házená byla také možná tím jediným, co tomuto špičkovému hráči nakonec zbylo.

Přišel o zdraví, o rodinu, o práci, o peníze a nakonec i o solidní střechu nad hlavou. Sebevražedné úmysly už ho jednou na dlouhou dobu zavedly do kroměřížské léčebny.

„V poslední době se párkrát přiznal k tomu, že už je toho na něj moc, že už to dlouho nevydrží,“ řekl Blesku další Menšíkův spoluhráč Jiří Nováček.

Po mrtvém těle nešťastníka, který si sundal bundu a skočil do rozbouřené, mrazivé řeky, pátrají od středečního odpoledne desítky dobrovolníků, hasiči i policejní potápěči. Až do včerejšího odpoledne byla jejich snaha bezvýsledná.

Vstoupit do diskuse
7
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud