Michal Koštuřík
18. června 2013 • 11:46

Jíchova kritika naštvala šéfa házené: Všechno prošetřím!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Slova jako rozbuška. Házenkářské hnutí ochromil upřímný proslov Filipa Jíchy, světové superstar. V rámci oslav postupu na ME si drsně rýpnul do svazového vedení, které prý elitnímu výběru země hází klacky pod v nohy. Co na to dosluhující předseda Jaroslav Chvalný? „Sbírám informace a zvažuju další postup. Vypadáme jako pitomci,“ zlobí se na kapitána mužstva.



Nejlepší házenkář světa za rok 2010 využil toho, že má jeho slovo váhu a upozornil na nedostatky v servisu kolem národního týmu. Postěžoval si na nedostatek jídla při cestě do Izraele, nutnost zakoupení vstupenky pro rodinné příslušníky na sobotní galavečer české házené a fakt, že si funkcionáři při nedávném Final Four v Kolíně nad Rýnem lebedili ve VIP lóži. „Potřebuju získat všechny informace, jen tak tohle nemůžu nechat. Není to milá záležitost,“ prohlásil včera Chvalný.

Jíchovy výroky ho naštvaly, ačkoliv převážně nesměřovaly přímo na jeho osobu. Chvalnému mohou házenkáři vyčítat, že nechal zaplatit ze svazové pokladny drahé lístky na Final Four.

Svazový boss to bral jako výraz poděkování svým spolupracovníkům a nyní tvrdí, že pokud proti tomu někdo něco má, tak to zpětně zaplatí ze svého. Jinak si ale za svým rozhodnutím stojí.

Podle Jíchy to bylo nemístné utrácení, neboť hráčům byl při letu ke kvalifikaci do Izraele odepřen nákup jídla v hodnotě 20 euro na hlavu. „To mi ve srovnání s deseti tisíci euro za lóži při Final Four přijde tragické, směšné. Tohle nemůžu respektovat,“ čílil se jeden z nejlepších házenkářů světa a hlavní osobnost českého souboru.

„Mladí hráči by měli mít pocit, že jsou ve výjimečném výběru. Aby měli motivaci dál reprezentovat. Ne vždy se to ale děje,“ připojil se ke kapitánovi pivot David Juříček. Stížnost na nedostatek jídla nepřišla od házenkářů poprvé...

Co přesně se stalo tentokrát, to si Chvalný zjišťoval. A brzy z toho udělá výstup pro veřejnost. Včera se ještě vyjadřovat nechtěl. „Musím si všechno zmapovat a promyslet další kroky,“ oznámil Sportu.

Český házenkář Filip Jícha
Video se připravuje ...

Ačkoliv jeho mandát v červnu končí, celou věc nenechá plavat. Jíchovu kritiku považuje za závažnou. „Dotýká se to práce lidí v této době. Řešit to budu. Není to nic, nad čím bych mávnul rukou,“ ujistil.

I když Jíchu respektuje, naštvalo ho, že si hvězda neověřila fakta a hned vyšla se svými domněnkami do médií. „Ale víc k tomu zatím nechci říkat,“ zopakoval svazový šéf, jenž je ve funkci dvanáct let. A v příštích volbách už kandidovat nebude. Právě po příchodu nových schopných lidí do čela házenkářské federace volá Jícha. Dokonce prohlásil, že se podle výsledku voleb rozhodne, zda bude dál reprezentovat.

Možná, že na totéž čeká pivot David Juříček. Další zkušený tahoun sdělil, že se rozhodne do čtrnácti dnů. „Nechci, aby se to dotyční lidé dozvěděli nejdřív z novin,“ oznámil během sobotních postupových oslav. Až moc nejistot a hašteření na to, že si elitní výběr počtvrté v řadě zajistil postup na EURO.

Vstupenky na galavečer? Házenkáři je musí přikupovat pro manželky

Je zřejmé, že všechno není v pořádku. Jícha a spol. jsou z Německa či Francie zvyklí na větší komfort. Jejich kluby disponují jinými financemi než český svaz. Své hráče si hýčkají, vytvářejí jim nadstandardní podmínky. V Česku se musí borci uskromnit, vrátit se v čase.

Pokud chtějí vyvést na zdejším galavečeru své manželky či partnerky, musí jim zakoupit drahou vstupenku. Zdarma obdrží lístek jen pro jednu osobu. Tak to podle Chvalného funguje léta. „Jsou věci, které mě naštvou, ale když to řeknu egoisticky, tak házenou hraju pro sebe a pro vítězství týmu,“ uvedl 38letý Juříček, opora francouzského St. Raphaelu.

Pojede Česko v lednu na evropský šampionát do Dánska v plné síle? Je třeba pro to něco udělat. Hráči už svůj úkol splnili.

Stržínek předvedl spolehlivý výkon
Stržínek předvedl spolehlivý výkon

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud