10. ledna 2009 • 19:56

Nejlepší házenkáři: Jícha a Kysučanová

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šestadvacetiletý Filip Jícha z bundesligového Kielu a o rok mladší Lenka Kysučanová, hájící barvy francouzského celku H2ML Mety, byli na galavečeru v pražském hotelu Olympik vyhlášeni nejlepšími českými házenkáři.



Oba získali toto ocenění podruhé, shodně obhájili loňské prvenství.

Jícha, který byl navíc v roce 2006 druhý za Galiou, zvítězil naprosto přesvědčivě, když brankáře Petra Štochla z Füchse Berlín porazil o více než sto bodů. Třetí skončil Pavel Horák z Göppingenu.

"Ocenění si moc vážím. Asi je to důsledkem i toho, že hraji v kvalitním klubu, ale některá vítězství na klubové úrovni bych vyměnil za úspěch reprezentace. Podzim Kielu vyšel skvěle, ztratili jsme jen bod v prvním kole a vedeme o osm bodů. Nyní bych byl velmi rád, kdybychom vyhráli Ligu mistrů," řekl ČTK Jícha.

Nejlepší český házenkář a jeden z nejlepších světových střelců lituje absence českého celku na světovém šampionátu, který začne za několik dnů v Chorvatsku. "Se Srbskem jsme v play off měli po dvou zápasech stejné skóre. Nepostoupil lepší celek, ale šťastnější. Máme ale výborně rozehranou kvalifikaci na mistrovství Evropy a doufám, že jarních zápasech budeme slavit postup," dodal Jícha.

Lenka KysučanováFoto Michal Beránek SPORT

Anketu opanovali hráči působící v německé bundeslize, V elitní desítce je jich sedm a doplňuje je trio házenkářů působících ve Francii.

Legionářky dominovaly i mezi ženami. Za vítěznou Kysučanovou skončila sice olomoucká gólmanka Barbora Raníková, ale třetí byla kapitánka české reprezentace pivotka Jana Simerská z Le Havru. Spolu s Raníkovou je z domácí soutěže mezi elitou již jen osmá Michaela Budayová ze Zlína.

Nejlepším hráčem domácí extraligy byl v anketě vyhlášen Tomáš Mrkva z HCB Karviná, nejlepší českou hráčkou interligy se stala Raníková.

Anketa o nejlepší české házenkáře roku 2008:

Muži: 1. Jícha (THW Kiel) 296 bodů, 2. Štochl (Füchse Berlín) 192, 3. Horák (Frisch auf Göppingen) 182, 4. Galia (TBV Lemgo) 144, 5. Nocar (Chambery HB) 142, 6. Filip (Rhein-Neckar Löwen) 136, 7. Kubeš (TBV Lemgo) 94, 8. Zdráhala (Grosswallstadt) 91, 9. Juříček 67, 10. Sobol (oba Montpellier AHB) 51.
Ženy: 1. Kysučanová (H2ML Mety) 226, 2. Raníková (DHK Olomouc) 130, 3. Simerská (HAC Le Havre) 121, 4. Zámorská (Gjerpen Skien) 113, 5. Selicharová (IVH Västeras) 98, 6. Knytlová (THC Erfurt) 92, 7. Poznarová (H2ML Mety) 76, 8. Budayová (HC Zlín) 70, 9. Fabíková (THC Erfurt) 69, 10. Zachová (Fleury Loiret) 66.
Nejlepší hráč extraligy: 1. Mrkva (HCB Karviná) 20, 2. Číp (HC Zubří) 17, 3. Motl (Město Lovosice) 15.
Nejlepší hráčka interligy: 1. Raníková (DHK Olomouc) 27, 2. Handlová (HC Britterm Veselí) 19, 3. Budayová (HC Zlín) 16.
Talent roku 2008: Linhart (Loko Plzeň) - Růčková (HC Zlín).
Čin roku 2008 - záchrana života: Křenková (Astra Praha), Bitner (Loko Louny), Brůža (HK Lovosice).
Akce roku 2008: Projekt "Házená pro budoucnost".

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud