28. března 2009 • 17:32

Skandál v házené: prostitutky pro sudí

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Během lednového MS házenkářů v Chorvatsku si prý zástupci pořádající země snažili naklonit rozhodčí tím, že jim nabízeli služby prostitutek. Dánský sudí Pedersen dnes televizní stanici TV2 řekl, že všichni arbitři byli zváni na elegantní večeře ve společnosti spoře oděných dam.



"Nikdy nám nic přímo nenabídli, ale všem bylo jasné, že jde o prostitutky," prohlásil Pedersen s tím, že spolu s třemi dalšími dánskými rozhodčími hostinu opustil. Tvrdí, že nikdy jindy se s podobnými praktikami nesetkal.

Chorvatští házenkáři se na šampionátu probojovali až do finále, v němž podlehli olympijským vítězům z Francie. Česká reprezentace na turnaji chyběla.

Pedersenova výpověď je dalším dílkem do mozaiky současné korupční aféry v házené, kterou rozpoutalo obvinění, že elitní německý klub Kiel uplácel sudí v Lize mistrů. Zaměstnavatel českého reprezentanta Filipa Jíchy je podezřelý, že díky podvodným praktikám vyhrál i předloňský finálový dvojzápas prestižní soutěže. Obviněním se zabývá státní zastupitelství.

Snahu o ovlivnění nahlásil podle dnešních informací magazínu Der Spiegel i někdejší švýcarský sudí Michele Falcone. Před semifinálovým utkáním PVP mezi Valladolidem a Velenje v březnu 2004 mu prý v noci zavolal bývalý slovinský kolega a přesvědčoval ho, že Velenje musí zápas vyhrát. Falcone nahlásil událost německému delegátovi zápasu Gerdu Butzeckovi, který poté informoval generálního sekretáře EHF Michaela Wiederera, ale tím celá záležitost skončila.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud