Marek Stodůlka
5. května 2021 • 20:00

Žebříčky v UFC: Překvapí vás, jak se tvoří. Procházka vzbudil rozruch

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva zápasy, dva knockouty, druhé místo v žebříčku. A k tomu tři bonusy za výkony a zápas večera. Kariéra Jiřího Procházky v UFC nabrala raketové tempo, dokonce takové, že někteří fanoušci na sociálních sítích postavení českého samuraje zpochybňují. Systém žebříčků UFC je dlouhodobě diskutovanou záležitostí, občas se totiž zdá, že nedává smysl. V případě českého samuraje je situace sporná.



Žádné body, metry ani sekundy pořadí v MMA neurčují. Skvělým příkladem může být ženská slámová divize v UFC. Šampionka Rose Namajunasová drží bilanci 10:4, zatímco první vyzyvatelka Čang Wej-Li 21:2. Před necelými dvěma týdny ale Američanka poslala kopem na hlavu čínskou soupeřku k zemi a sebrala jí titul. Potvrdila tím heslo: „V bojových sportech matematika nefunguje.“

I při sestavování žebříčku tak mají organizace složitou práci. Nejslavnější světová liga UFC povolává k určování pořadí žurnalisty. „Žebříčky jsou sestavovány panelem hlasujících novinářů. Zástupci médií byli dotázáni, kdo si myslí, že jsou nejlepší bojovníci UFC ve své kategorii a napříč vahami,“ stojí na oficiálních stránkách asociace.

SESTŘIH zápasu Procházka vs. Reyes: podívejte se na klíčové momenty
Video se připravuje ...

Vyvolenými médii jsou například weby MMA Oddsbreaker, MMA Soldier, MMA NYTT, Blood & Sweat a spousta dalších. Po poslední aktualizaci, která proběhla v noci z pondělí 3. května na úterý, poskočil Jiří Procházka na druhou příčku polotěžké divize. Knockout Dominicka Reyese vysloužil osmadvacetiletému Čechovi skok o tři místa, před ním už se nacházejí pouze šampion Jan Blachowicz a první vyzyvatel Glover Teixeira.

Žebříček polotěžké divize UFC

Šampion Jan Blachowicz (Pol.)
1. Glover Teixeira (Braz.)
2. JIŘÍ PROCHÁZKA
3. Aleksandar Rakić (Rak.)
4. Thiago Santos (Braz.)
5. Dominick Reyes (USA)

Naštvaní fanoušci i Rakić

A to vzbudilo u některých zahraničních fanoušků emoce. Jak může být Procházka po dvou duelech v UFC druhý? Právě díky hodnotícímu systému, který je velmi lehce závislý na osobním pohledu.

Skvělý výkon - zakončený knockoutem z kategorie málokdy vídaných - zapůsobí na hlasující víc než výhry na body získané kontrolou na zemi. Ty si v posledních dvou střetech připsal Aleksandar Rakić z Rakouska. Bijec s bilancí 6:1 pod americkým gigantem, kterého štve, že je v titulové diskuzi opomíjen.

Procházka ale přišel do UFC jako šampion japonského Rizinu. Při svém debutu doslova sestřelil bývalého titulového vyzyvatele Volkana Oezdemira. Švýcar tehdy zaujímal sedmou pozici žebříčku, českému bijci pak „pomohl“ i odchod šampiona Jona Jonese a prohry dalších bojovníků, kteří se nacházeli před ním.

Vyskákal až na pátou příčku a po dalším šíleném ukončení, za nějž si připsal bonusy za výkon i zápas večera, je druhý. Odnesl to Dominick Reyes, muž, který svedl asi nejvyrovnanější bitvu s legendárním Jonesem.

Procházka nemá co dokazovat tím, že by se probíjel přes nenasazené soupeře nebo někoho na chvostu desítky. Poráží ty nejlepší a třeba někdejší dvojnásobný šampion Daniel Cormier tvrdí, že jediný, kdo ho možná může zastavit, je současný král Blachowicz.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud