Jiří Uhlíř
23. září 2011 • 14:42

Vettelova odměna za titul? Dostane formuli za 25 milionů

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chystá se velká party. Místo? Noční Singapur. Na osvětleném městském okruhu chce Sebastian Vettel (24) korunovat svoji suverénní cestu za titulem. Potřebuje však dojet na stupních vítězů a počkat na výsledky největších rivalů - Alonsa, Webbera, Buttona a Hamiltona. Už v neděli ale může projet cílem nejmladší dvojnásobný mistr světa formule 1.



Sebastian Vettel si dojíždí pro své deváté vítězství sezony, na druhém místě končí Lewis Hamilton a čtvrtý je Fernando Alonso. Tohle je příklad pravděpodobného scénáře GP Singapuru, který pilotovi stáje Red Bull zajišťuje celkové prvenství. Matematických kombinací je samozřejmě více. Všechny však k mis t r ovským oslavám potřebují, aby Vettel skončil na stupních vítězů.

A to by pro německého pilota neměla být neřešitelná situace. Vždyť kromě domácí GP Německa stál v letošním ročníku F1 pokaždé na pódiu. V ostatních třinácti závodech buď vyhrál, nebo bral druhou příčku. Vettelova neskutečná dominace může vygradovat v nadcházející GP Singapuru, kdy do konce sezony zbývá šest závodů.

Co na Vettelovo řádění říkají jeho největší soupeři? Spíše rezignují. „Sebastian má obrovský náskok, bude velmi obtížné získat letošní titul, nejspíš už nemožné,“ konstatuje Fernando Alonso, který zaostává za pilotem Red Bullu o 112 bodů. Ještě o pět bodů méně mají na kontě Jenson Button a Mark Webber. „Není žádná šance,“ kroutí hlavou Button. „Bojujeme jen o druhé místo,“ prohlašuje Webber.

Nejhorší pozici ze čtyřky pronásledujících má Lewis Hamilton. A ten si věří. Jenže „pouze“ na vítězství v jednotlivých závodech. „Já se nikdy nevzdám. Vždy se budu snažit vyhrát,“ dodává směle pilot McLarenu, jenž zaostává o 126 bodů.

Neskutečné! Letošní startovní pole jezdců, které je považováno za jedno z nejlepších v historii F1, Vettel naprosto odrovnal. Vítězstvím v Singapuru by své rivaly navíc ještě zesměšnil. „Mnoho lidí se mě ptá, s kým se vlastně dá Vettel srovnávat. Vždycky říkám, že jednoduše s nikým. On může ovládat tento sport několik let,“ říká Niki Lauda, trojnásobný šampion F1.

Ziskem druhého titulu mistra světa může Němec stanovit další rekord - stane se nejmladším dvojnásobným šampionem. Stal by se jím ve 24 letech a 84 dnech. Tím by překonal Alonsa, který obhájil titul v pětadvaceti letech a 85 dnech.

Ale nejenom to pilota Red Bullu pohání za dalším triumfem. Za letošní celkové prvenství dostane Vettel od svého týmu dárek - nejnovější model formule 1 v hodnotě přes pětadvacet milionů korun. „Na auto ale nemyslím, protože jsem ještě nic nevyhrál,“ odsekl Vettel před cestou do Singapuru.

Na světě existuje zhruba jen pět monopostů Red Bull RB7. Jeden z nich bez motoru by si mohl vzít do své garáže doma ve Švýcarsku. Tam už Vettel schraňuje loňský model. „Jsme Vettelovi prostě vděční,“ sděluje Dietrich Mateschitz, zakladatel značky Red Bull.

Vettel slaví šampaňským své vítězství v Monze
Vettel slaví šampaňským své vítězství v Monze

JAK SE MŮŽE STÁT VETTEL ŠAMPIONEM V GP SINGAPURU?

Pokud vyhraje.
Stačí, aby Fernando Alonso dojel maximálně čtvrtý a Jenson Button s Markem Webberem nebyli lepší než třetí.

Když skončí druhý.
V tu chvíli nesmí být Alonso lepší než osmý, Button může dojet maximálně pátý, stejně jako Webber. Hamilton však nesmí vyhrát.

Když dojede třetí.
Tohle představuje poslední možnost, protože Vettel potřebuje získat minimálně třináct bodů (za čtvrtou pozici jich je pouze dvanáct). Pakliže se tak stane, musí Alonso skončit devátý nebo horší. Button či Webber mohou být maximálně sedmí a Hamilton třetí.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud