15. října 2013 • 22:58

Lauda: Jak jsem přivedl Hamiltona do Mercedesu

Autor: marcel gause
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Konkrétní podíl Lewisa Hamiltona na zlepšení formy Mercedesu se nedá až tak přesně vyjádřit. Niki Lauda je ale přesvědčený, že získání britského pilota do služeb stuttgartské automobilky byl z jeho strany mistrovský kousek.




Mercedes se konečně po tříletém působení ve formuli 1 zařadil mezi její špičkové týmy. Přestože zatím nedosáhl na úplný vrchol, je rovnocenným soupeřem pro Ferrari a Lotus a s italskou stájí se od začátku sezóny přetahuje o post vicemistra. Momentálně jej od tohoto cíle dělí deset bodů. 

Jaký podíl na tomto zlepšení výkonnosti má příchod Lewise Hamiltona k německému týmu, se nedá přesně vyjádřit, ale každopádně se změny v organizační a personální struktuře týmu projevují pozitivně. Začátek proměny lze vystopovat v událostech, které se staly právě před rokem. 

Koncem léta 2012 odcestoval Niki Lauda do Velké Británie k jednání dozorčí rady závodního týmu Mercedesu s cílem vyjasnit si pozice a definovat priority pro nadcházející sezónu. Ve skrytu duše byl přesvědčen, že týmu prospěje nová krev. Šlo jen o to přesvědčit ostatní členy rady. 

Lewis Hamilton se mu pro takovou roli zdál jako ideální řešení. Jen málokdo by však v té době vsadil na to, že mistr světa z roku 2008 opustí McLaren, zejména když se ke konci sezóny podařilo britské stáji vyladit svůj monopost MP4-27 na takovou úroveň, že jej bylo možné označit za nejrychlejší auto ve startovním poli. 

Niki Lauda však není zvyklý upouštět od svého přesvědčení. První krok vykonal v předvečer GP Singapuru 2012: „Byl jsem tehdy pozván do Anglie jako host na jednání týmu Mercedes. Byl tam Norbert Haug a s ním téměř celé představenstvo. Na konci meetingu jsem položil jednu otázku: ´Kdo pojede za Mercedes v příštím roce?´ Odpověď zněla: ´Schumacher a Rosberg´. Na to jsem reagoval: ´Jste si jisti, že chce Schumacher pokračovat?´“V odpovědi na další otázku se Niki Lauda dozvěděl: „Dostal od nás nabídku, má se rozhodnout do října.“ 

„´Co se stane, když ji nepřijme?´ptal jsem se dál. Na to mi řekli: ´Pak se budeme muset poohlédnout po někom jiném.´ Chtěl jsem ale vědět: ´Když na to dojde, myslíte, že někoho v říjnu ještě najdete?´ Na to jen pokrčili rameny. Bylo mi jasné, že tenhle tým má problém. Zeptal jsem se proto, jestli se mám o to začít starat,“ vzpomíná Niki Lauda. 

„Hamilton byl jediným ze špičkových jezdců, který v té době neměl podepsanou smlouvu. Odcestoval jsem proto do Singapuru a promluvil jsem s ním v té záležitosti v pátek před závodem. Byly asi dvě hodiny ráno. Pak jsme zašli k němu na hotelový pokoj. Bylo to poprvé, co jsem byl ve dvě ráno s cizím mužem v hotelu na pokoji.“ 

Na pokoji se 64letý Lauda pokusil Hamiltona přesvědčit, že Mercedes je pro něj ta pravá alternativa. „Zeptal se mě, proč by měl vyměnit auto, které má na vítězství, za Mercedes, který v té době nebyl nic moc. Na to jsem neměl odpověď, ale řekl jsem mu: ´Jezdíš za McLaren už dvanáct sezón. Pokud se chceš posunout dál, musíš podstoupit určité riziko. Představ si, že to vyjde a ty budeš s Mercedesem mistr světa. Staneš se slavnější než Schumacher a Fangio dohromady.´ To ho oslovilo.“

Následující události daly za pravdu plánu Nikiho Laudy. Po GP Singapuru skutečně Michael Schumacher oznámil, že na konci sezóny z formule 1 odejde. „Následné vytvoření jezdecké dvojice Hamilton/Rosberg bylo nejdůležitějším počinem k tomu, aby ve vývoji Mercedesu nastal obrat k lepšímu,“ je dodnes přesvědčený Niki Lauda. Oba jezdci se podílejí na letošních třech vítězstvích Mercedesu a dosavadním zisku 287 bodů. To je více jak dvojnásobek všech bodů, získaných v minulém roce za celou sezónu. 

Kromě toho Lewis Hamilton u Mercedesu pookřál. Dostává větší prostor k tomu, aby byl sám sebou a ovlivňoval děj věcí budoucích. „Od okamžiku, kdy jsem poprvé usedl do kokpitu, jsem měl pocit, že mohu přicházet s nápady a že některé z nich mají šanci na realizaci. Jednalo se například o nastavení polohy sedačky nebo rozmístění ovládacích prvků na volantu,“ potvrzuje svou spokojenost britský jezdec. Současný Mercedes W04 je mu už téměř šitý na míru.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud