9. listopadu 2013 • 22:57

Ferrari staví továrnu pro Vettelovu formuli

Autor: marcel gause
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatímco Sebastian Vettel drtí konkurenci a od GP Indie se těší ze čtvrtého titulu mistra světa v řadě, v italském Maranellu tvrdě pracují na návratu Ferrari na absolutní výsluní ve formuli 1. Za rok by měla být dokončena stavba nové továrny, pak přijdou na řadu tituly.



Není žádným tajemstvím, že pro prezidenta Ferrari Lucu di Montezemola stojí Sebastian Vettel na absolutním vrcholu kandidátní listiny budoucích jezdců italské stáje. Prezident Ferrari si však také uvědomuje, že současný monopost Ferrari není pro Vettela dost dobrý. Od roku 2007 čekají Italové na mistrovský titul a už čtyři roky se Fernando Alonso jako týmová jednička musí spokojit s tím, že Vettela má neustále před sebou. 

Příčin neuspokojivého stavu v týmu, který byl v sezónách 2000 až 2004 prakticky neporazitelný a nacházel se ve stejné pozici jako dnes Red Bull Racing, je více. Jednou z nich je ale zcela zřejmě zastaralá továrna, v níž v posledních letech vznikají monoposty formule 1. Na problémech se také podepsal špatně fungující aerodynamický tunel. 

S tím by měl být co nejdříve konec. U Ferrari se rozhodli řešit situaci velkoryse a pustili se do výstavby zcela nové továrny. V nové třípatrové budově najde místo všech 700 zaměstnanců, pracujících na projektu formule 1 v rámci sportovního oddělení italské značky.

Továrna Ferrari v Maranellu - současný stav Továrna Ferrari v Maranellu - současný stavFoto Ferrari

Aerodynamický tunel byl celý rok v klidu, po rekonstrukci se ale blíží termín jeho znovuotevření. V nově zbudovaných prostorách najde místo také výkonný simulátor a stěhovat se bude i celá motorárna. Za rok má být všechno hotovo. 

Tak Ferrari konečně získá moderní, konkurenceschopnou továrnu, kde bude možné stavět auta pro vítěze velkých cen. A co víc, management Ferrari dostane do rukou pádný argument, proč by Sebastian Vettel, jemuž vyprší smlouva u Red Bullu na konci roku 2015, neměl dále váhat a rozhodl se pro přestup. 

Továrna Ferrari - plán Továrna Ferrari - plánFoto Ferrari

Vettelův krajan a jeho velký vzor, Michael Schumacher , úřadujícího mistra světa k takovému kroku nepřímo nabádá: „Když se naskytne příležitost vítězit v závodech a být mistrem světa s tradiční stájí, nesoucí značku plnou emocí, pak by bylo chybou takovou nabídku odmítnout.“ 

Sebastian Vettel zatím vůči pobídkám ke změně týmu zůstává chladný: „Nemyslím si, že bych nosil špatný dres.“ Co není dnes, však může být. Rok 2016 není zase až tak daleko. 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud