22. listopadu 2014 • 15:43

Rosberg si vybojoval pole position, Red Bully diskvalifikovány

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Německý pilot Nico Rosberg bude mít v posledním závodě sezony formule 1 v Abú Zabí výhodu pole position. Triumfem v dnešní kvalifikaci si vypracoval šanci na ohrožení hlavního adepta na titul a britského týmového kolegy z Mercedesu Lewise Hamiltona, který v souboji na jedno měřené kolo skončil druhý. Lídr šampionátu byl pomalejší o 386 tisícin sekundy, stále má ale vše ve svých rukách. Pokud by bylo v cíli nedělního závodu stejné pořadí, stane se mistrem světa on.



Rosberg vyhrál kvalifikaci potřetí za sebou a pojedenácté v sezoně. Hamilton letos získal pole position sedmkrát. Stáj Mercedes přenechala první místo na startu za celý rok jen v Rakousku Brazilci Felipemu Massovi z Williamsu. I jeho vůz přitom pohání motor z dílny Mercedesu, německý výrobce tak v kvalifikačních jízdách zažil v této sezoně absolutní triumf. To naposledy dokázal v roce 1969 Ford.

"Je to jen malý krok. Jde o titul, ne o kvalifikaci," řekl Rosberg. Hamilton se tvářil spokojeně i s druhým místem. "Auto bylo fantastické. A jak řekl Nico, ten velký den přijde zítra," konstatoval světový šampion z roku 2008.

Rosberg půjde do dvojnásobně bodovaného závodu s mankem 17 bodů, pokud se nestane nic mimořádného, bude k zisku titulu muset spoléhat i na pomoc soupeřů. Podle výsledků kvalifikace může nejvíce věřit Williamsu, jehož piloti obsadí druhou řadu. Fin Valtteri Bottas ztratil na Hamiltona jen 159 tisícin, Massa dalších 94.

Podle výsledků kvalifikace může nejvíce věřit Williamsu, jehož piloti obsadí druhou řadu. Fin Valtteri Bottas ztratil na Hamiltona jen 159 tisícin, Massa další 94. Za nimi budou stát jezdci Red Bullu Australan Daniel Ricciardo a sesazený šampion Sebastian Vettel z Německa.

"Už dneska jsem doufal, že by se mezi nás mohl dostat jeden williams, ale může se to stát zítra. Lewis dnes ukázal trochu nervozitu, třeba se to přenese až do zítřka," řekl Rosberg a pochvaloval si, že kvalifikačním vítězstvím splnil úkol, který si před víkendem stanovil. "Lewis může jen ztratit, já mohu jen získat. Musím se pokusit ho co nejvíc znervóznit," uvedl Rosberg ještě před startem závodního víkendu.

Místa ve třetí řadě původně vybojovali jezdci Red Bullu Australan Daniel Ricciardo a sesazený šampion Sebastian Vettel z Německa, oba ale byli dodatečně diskvalifikováni a přesunuti na konec startovního pole. Podle komisařů závodu nevyhovovala pravidlům o aerodynamice přední přítlačná křídla na jejich vozech.

Kvalifikace na Velkou cenu Abú Zabí, závěrečný závod mistrovství světa vozů formule 1:
1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:40,480, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,386, 3. Bottas (Fin./Williams) -0,545, 4. Massa (Braz./Williams) -0,639, 5. Kvjat (Rus./Toro Rosso) -1,428, 6. Button (Brit./McLaren) -1,484, 7. Räikkönen (Fin./Ferrari) -1,756, 8. Alonso (Šp./Ferrari) -2,386, 9. Magnussen (Dán./McLaren), 10. Vergne (Fr./Toro Rosso).

Pozn.: Původně pátý Daniel Ricciardo a šestý Sebastian Vettel byli z kvalifikace vyloučeni a přesunuti na konec startovního roštu.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud