Ivo Pospíšil
3. prosince 2016 • 14:22

Koho vezmou za Rosberga? Blízko je vychovaný mladík, šanci má i Button

Vstoupit do diskuse
0
  • Hledá se nástupce Nika Rosberga ve stáji MercedesHledá se nástupce Nika Rosberga ve stáji MercedesFOTO: Koláž iSport.cz

    Všichni piloti formule 1, kteří letos podepsali nové smlouvy, si nyní rvou vlasy. Nečekaným odchodem Nika Rosberga ze stáje Mercedes se totiž otevřela možnost závodit v nejlepším týmu posledních let. Letošní šampion oznámil šokující zprávu o konci kariéry v momentě, kdy nejlepší jezdci už mají místo v kokpitu pro sezonu 2017 zajištěné. Nyní tak začne boj o to, kdo mistra světa vystřídá. A jedno je jisté, bude to pořádná řežba!

  • Pascal Wehrlein

    22 let

    Šance na příchod do stáje Mercedes: 65 %

    Pascal WehrleinFoto Profimedia.cz

    Asi nejpravděpodobnější varianta. Mladý závodník by nahradil svého krajana u německé stáje. Dlouhodobě patří pod křídla týmu Mercedes, který si ho vychovává, a působí zde i jako testovací jezdec. V letošní sezoně dostal šanci se „otřískat“ ve slabém týmu Manor a podařilo se mu získat cenný bod. Na roli dvojky po boku Lewise Hamiltona je připravený. Pokud angažmá dostane, budou to mít fanoušci složitější. Britovi je totiž Pascal hodně podobný, co se vzhledu týče.

  • Jenson Button

    36 let

    Šance na příchod do stáje Mercedes: 15 %

    Jenson ButtonFoto Reuters

    Veterán formule 1 po letošní sezoně přerušil kariéru. U McLarenu má však smlouvu ještě na dvě sezony. Pro nadcházející ročník bude působit pouze jako testovací a vývojový pilot a ambasador týmu. Vrátit na start se má případně až v roce 2018. Možnost působit u dominujícího Mercedesu by ale návrat mistra světa z roku 2009 mohla uspíšit. Navíc s Hamiltonem jako týmovým kolegou už působil. Musel by být z kontraktu vyplacen.

  • Valtteri Bottas

    27 let

    Šance na příchod do stáje Mercedes: 10 %

    Valtteri BottasFoto Reuters

    Finský blesk má za sebou čtyři sezony ve formuli 1 v barvách stáje Williams. Poté, co letos Felipe Massa ukončil kariéru, se stal Bottas pro nadcházející ročník jedničkou v britském týmu. Mercedes však na něj má dlouhodobě políčeno a stejně tak i ferrari. Blonďatý Fin ale podepsal s Williamsem smlouvu na následující dva roky. Vykoupit ho z kontraktu by bylo pořádně drahé a není vůbec jisté, jestli by ho stávající zaměstnavatel pustil ke konkurenci.

  • Fernando Alonso

    35 let

    Šance na příchod do stáje Mercedes: 9 %

    Fernando AlonsoFoto Reuters

    Dlouhodobě jeden z nejlepších pilotů, který má smůlu, že závodí za tým, jenž nedokáže postavit konkurenceschopný monopost. Poslední ze dvou titulů získal Alonso už před devíti lety a z následných angažmá u stáje Ferrari a nyní v McLarenu je pořádně frustrovaný. Smlouvu má ještě na jednu sezonu a přejít k ambicióznímu Mercedesu by ho jistě hodně lákalo. Stejně jako Button už v jednom týmu s Hamiltonem působil. I v jeho případě by ho musel Mercedes vyplatit z kontraktu.

  • Nico Hülkenberg

    29 let

    Šance na příchod do stáje Mercedes: 1 %

    Nico HülkenbergFoto Reuters

    Byla by to nejlepší volba z pohledu zkušeností, výkonnosti a jezdcova věku, jenže… Aby Nico mohl vystřídat svého jmenovce a krajana, musel by se vyvázat z dlouhodobé smlouvy se stájí Renault, kterou podepsal letos říjnu. Němec patří k nejlepším závodníkům, ale svůj potenciál promarňuje v průměrných týmech. Renault má sice do budoucna vysoké ambice, ale zatím se po návratu do F1 trápí. Hülkenberg asi není dvakrát nadšený, že se unáhlil a upsal se francouzské stáji.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud