Marie Sehnálková
30. července 2023 • 19:54

Jak Verstappen málem jezdil za Belgii. Strhla se rodinná hádka, „vyhrál“ otec

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Max Verstappen prodlužuje neuvěřitelnou vítěznou šňůru. Ovládl Velkou cenu Belgie a připsal si už desáté vítězství v sezoně. Pro dvojnásobného světového šampiona šlo takřka o domácí Velkou cenu. Nechybělo mnoho a nizozemský fenomén reprezentoval právě barvy Belgii. O tom, pod jakou vlajkou bude jezdit, se v minulosti strhla nepříjemná rodinná hádka.



Max Verstappen má k Belgii velmi vřelý vztah. Ostatně narodil se tady a částečně i vyrůstal. „Chodil jsem do školy, která byla velmi blízko hranic. V pátek po vyučování jsem pak vždycky jezdil rovnou do Holandska, kde jsme měli dílnu se všemi motokárami,“ vzpomínal úřadující šampion na dětství.

Když mu bylo jedenáct, rodiče se rozvedli. Jelikož všechny závody se synem objížděl táta Jos, zůstal Verstappen junior žít s otcem a společně se přestěhovali do Nizozemska. Před Maxovým debutem ve formuli 1 v roce 2015 tak vyvstala otázka, pod jakou vlajkou bude závodit. Obě země chtěly mít na startovním roštu „svého“ pilota formule 1. A ani Sophie s Josem se v této otázce neshodli.

„Jediný pas, který Max má, je belgický. 30. září mu bude osmnáct a v ten den, ale ani o den dřív, může zažádat o nizozemské občanství. Do té doby je Belgičan a nic jiného,“ argumentovala matka.

Otec byl ale přesvědčený o opaku: „Jelikož závodí s nizozemskou licencí, je více Nizozemec než Belgičan,“ měl jasno. „V očích belgických médií je najednou Max Belgičan. Ještě před pár měsíci se tam o něm ale skoro nic nevědělo. A teď ho najednou prohlašují za svého,“ nelíbilo se tenkrát Verstappenovi staršímu.

K jeho spokojenosti se syn nakonec skutečně rozhodl reprezentovat nizozemské barvy. Na Belgii ale rozhodně nezanevřel. Naopak. „Jsou to dvě různé země, které k sobě mají velmi blízko. Ale rozhodl jsem se závodit pod nizozemskou vlajkou a nelituju toho. Jsem rád, že mám obě národnosti. Belgická strana hraje v naší rodině důležitou roli. A takhle se mi to líbí,“ zdůraznil Max.

Nedělním výkonem davy místních fanoušků, které jej dorazily na belgický okruh Spa-Francorchamps podpořit, rozhodně potěšil. Po trestu za výměnu převodovky sice přišel o pole position, ale i po startu z šestého místa potvrdil absolutní nadvládu. V 17. kole se posunul do čela závodu a rutinérsky začal navyšovat náskok. Do cíle dojel s pohodlným náskokem 22 sekund na týmového kolegu Sergia Péreze.

„Šesté místo na startu pro mě byla novinka, ale věděl jsem, že mám skvělé auto. Takže šlo o to jen přežít první zatáčku. Vyhnul jsem se problémům a pak už šlo všechno dobře,“ usmíval se Verstappen, jemuž přímo do dějiště závodu přišli fandit oba rodiče i mladší sestra Victoria.

Osmým triumfem za sebou se dvojnásobný světový šampion přiblížil rekordní sérii devíti triumfů Sebastiana Vettela z roku 2013. O jeho vyrovnání bude usilovat v domácím závodě Velké ceně Nizozemska. Formuli však nyní čeká tradiční letní přestávka a na okruhu v Zandvoortu se pojede až 27. srpna.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud