12. května 2009 • 10:39

Je Barrichello jen loutkou?

Autor: Jan Černý
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měl vyhrát svůj první letošní závod a získat jubilejní desáté vítězství ve formuli jedna. Místo toho Rubens Barrichello sledoval jásajícího Buttona. Tomu k vítězství v GP Španělska pomohla lepší týmová strategie.



Barrichella naopak zastavil v rozletu zpackaný plán zastávek v boxech. Naštval se a teď dokonce hrozí odchodem z týmu.

„Dohodli jsme se, že oba pojedeme na tři zastávky. Jenson byl ale nakonec v boxech jenom dvakrát. Nechápu, proč to takhle narychlo změnili,“ kroutil hlavou Barrichello nad momentem, který zjevně rozhodl o tom, že přišel o první místo, ze kterého se nakonec radoval Button.

Původní propočty skutečně ukázaly, že pro BrawnGP bude výhodnější pro palivo a nové pneumatiky zajet na katalánském okruhu třikrát. Potom si ale Ross Brawn, týmový šéf a geniální stratég, vzal do ruky znovu tužku a papír a objevil nový recept na vítězství. Jeho tajemství ale po vysílačce sdělil pouze Buttonovi.

„Řekl jsem Rossu Brawnovi, že pokud zjistím, že udělal něco pro to, aby Jenson ten závod vyhrál, pověsím helmu na hřebík,“ řekl brazilským médiím značně rozladěný Barrichello. Ten je se svými 273 odjetými závody nejdéle sloužícím pilotem F1.

Před začátkem letošní sezony to dokonce vypadalo, že rodák ze Sao Paula odejde do jezdeckého důchodu, protože na něj nikde nezbylo volné místo.
Najednou mu ale do klína spadlo nejrychlejší auto současnosti a otec dvou synů cítí poslední - ale hlavně pořádně velkou - šanci na to předvést se.

Podezření z týmové režie je vážná věc, o to víc, když z ní tým obviní vlastní jezdec. Barrichello má ale se zákulisním taháním nitek své zkušenosti. A to dokonce i přímo s Rossem Brawnem. Vždyť se s ním jako se svým technickým ředitelem potkal před lety u Ferrari.

„Závodění, kdy před sebe musím pouštět stájového kolegu, není můj styl,“ vysvětloval Barrichello před lety důvody, proč italskou stáj na vlastní žádost opustil. Právě u Ferrari musel před sebe na příkaz týmu často pustit Michaela Schumachera.

Mohl by teď znechucený Brazilec znovu prásknout dveřmi? Jenson Button vstoupil do šampionátu natolik famózním způsobem, že nezastínil jenom svého kolegu Barrichella, ale i všechny ostatní jezdce.

Devětadvacetiletý rodák z britského Frome táhne sponzory a média a novou stáj Rosse Brawna dostal na výsluní. Přesto nechce v BrawnGP o politice stájové jedničky a dvojky nikdo ani slyšet.

Podle Rosse Brawna Barrichella o vítězství v GP Španělska připravily pomalé časy ve třetím úseku před poslední zastávkou v boxech. „Byl daleko pomalejší, než se očekávalo. Jenson byl zkrátka a jednoduše rychlejší a zaslouženě si dojel pro vítězství.

Nehledal bych v tom nic složitého,“ komentoval spekulace o strategii a nadržování Buttonovi Ross Brawn.

Přesto se ukázalo, že nálada v BrawnGP není tak ideální, jak si doposud všichni mysleli.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud