24. května 2009 • 15:44

Button znovu vyhrál, Brawn GP má double

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTO - Velkou cenu Monaka formule 1 vyhrál britský jezdec Jenson Button před svým kolegou z týmu Brawn GP Brazilcem Rubensem Barrichellem. Button si v šestém letošním závodě připsal páté vítězství a upevnil si vedení v mistrovství světa.



Třetí dnes dojel Fin Kimi Räikkönen, díky kterému se stáj Ferrari dočkala poprvé v sezoně stupňů vítězů.

Jezdci letošního suveréna Brawn GP zaznamenali třetí "double" v sezoně. Ve stejném pořadí projeli cílem také v minulém závodu v Barceloně a v úvodní Grand Prix v Melbourne.

Button zvýšil díky šestému vítězství v kariéře svůj náskok v čele šampionátu před Barrichellem na 16 bodů. Oba piloti nové stáje znovu odskočili svým soupeřům i proto, že průběžně třetí muž seriálu Němec Sebastian Vettel z Red Bullu závod nedokončil. V 16. kole narazil do svodidel a odstoupil.

Prestižní Grand Prix na slavném městském okruhu jinak příliš vzrušení nepřinesla. Button na startu udržel první pozici, kterou si vybojoval v kvalifikaci, a pak si dokroužil pro očekávaný triumf.

Devětadvacetiletý pilot zvítězil potřetí za sebou, ale jeho radost v cíli potvrdila, že úspěch v monackém knížectví má velkou váhu. "Jo, Monako! Máme to!" jásal v týmovém rádiu.

Jenson Button v rozhovoru se zpěvačkou Geri Halliwell před startem Velké ceny Monaka.
Jenson Button v rozhovoru se zpěvačkou Geri Halliwell před startem Velké ceny Monaka.


Před startem tvrdil, že případné vítězství by bylo stejné jako kdekoli jinde, ale po dojezdu změnil názor. "To byla trochu lež. Vyhrát tady je něco mimořádného. Posledních patnáct kol bylo náročných na koncentraci, protože si pořád říkáte: Jedu si pro vítězství v Monaku!"

Jedinou chybu udělal až po projetí cílem, když zaparkoval svůj monopost na špatném místě. "Letošní výkon tohohle týmu se rozhodně zapíše do historie. Bylo to ohromné," prohlásil Button.

Brawn GP se po dlouhých 32 letech stal prvním nováčkem mezi týmy, který dokázal v Monaku vyhrát. V roce 1977 triumfoval Jody Scheckter v barvách tehdy nové stáje Wolf.

Dobrý výsledek ze soboty naopak nepotvrdil Räikkönen, jenž v kvalifikaci vylepšil letošní bídnou bilanci Ferrari druhým místem. Na startu však zaváhal a Barrichello ho ihned předjel. Druhou pozici zkušený Brazilec udržel i přes problémy s bezpečnostními pásy. "Musel jsem jet trochu jinak," uvedl.

Po katastrofálním vstupu Ferrari do sezony letos poprvé bodovali oba jeho jezdci v jednom závodě. "Pořád máme na čem pracovat, abychom mohli bojovat o vítězství. Třetí místo mě neuspokojuje, ale po tom komplikovaném začátku roku musíme být rádi," konstatoval exmistr světa Räikkönen.

Stejně jako v Barceloně nebodoval úřadující šampion a loňský vítěz monackého závodu Brit Lewis Hamilton. Po havárii v kvalifikaci startoval až z 16. pozice a dojel dvanáctý. Naprázdno vyšel i druhý pilot McLarenu Fin Heikki Kovalainen, který 25 kol před cílem havaroval.

Šampionát bude pokračovat za dva týdny Velkou cenou Turecka.

Grand Prix Monaka, šestý závod MS vozů formule 1 (78 kol, 260,520 km):
1. Button (Brit./Brawn GP) 1:40:44,282 hod. (prům. rychlost 155,166 km/h)
2. Barrichello (Braz./Brawn) -7,666
3. Räikkönen (Fin./Ferrari) -13,442
4. Massa (Braz./Ferrari) -15,110
5. Webber (Austr./Red Bull) -15,730
6. Rosberg (Něm./Williams) -33,586
7. Alonso (Šp./Renault) -37,839
8. Bourdais (Fr./Toro Rosso) -1:03,142
9. Fisichella (It./Force India) -1:05,040
10. Glock (Něm./Toyota) -1 kolo.

Průběžné pořadí (po 6 ze 17 závodů):
1. Button 51 bodů, 2. Barrichello 35, 3. Vettel (Něm./Red Bull) 23, 4. Webber 19,5, 5. Trulli (It./Toyota) 14,5, 6. Glock 12, 7. Alonso 11, 8. Räikkönen 9, 9. Hamilton (Brit./McLaren) 9, 10. Massa 8.

Pohár konstruktérů:
1. Brawn GP 86, 2. Red Bull 42,5, 3. Toyota 26,5, 4. Ferrari 17, 5. McLaren-Mercedes 13, 6. Renault 11, 7. Williams 7,5, 8. BMW-Sauber 6, 9. Toro Rosso 5.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud