29. května 2009 • 15:25

Ferrari zůstává ve formuli 1

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Příštího ročníku mistrovství světa formule 1 se nakonec zúčastní všech deset stávajících stájí. Mezinárodní automobilová federace (FIA) se dnes dohodla s týmy na kompromisu ohledně omezených rozpočtů a stáje v den uzávěrky podaly přihlášky.



V prohlášení to oznámila Asociace stájí formule 1 (FOTA).

Dnes se tak do šampionátu přihlásilo devět stájí: Brawn GP, BMW Sauber, Ferrari, Force India, McLaren, Red Bull, Renault, Toro Rosso a Toyota. Williams podal přihlášku už v pondělí, za což byl asociací týmů formule 1 (FOTA) dočasně vyloučen.

Stáje si podle prohlášení účast v šampionátu podmínily dvěma body. Do 12. června musí být podepsána nová smlouva zahrnující podmínky existence formule 1, takzvaný Concorde Agreement. Jakmile bude podepsána, stáje se zaváží k působení v seriálu do roku 2012. Druhým požadavkem pak je, že stávající pravidla musí platit i v následující sezoně.

"Dnes to bylo předáno v Ženevě FIA a čekáme na odpověď," citovala agentura DPA viceprezidenta FOTA Johna Howetta z Toyoty. V prohlášení zveřejněném zhruba osm hodin před vypršením uzávěrky asociace potvrdila, že všichni její členové mají zájem být trvale součástí mistrovství světa formule 1.

FIA, jež dosud situaci nekomentovala, nedokázala prosadit návrh volitelného omezeného rozpočtu ve výši 45 milionů eur, který měl v rámci úsporných opatření do formule přilákat nové stáje. Podle FIA by týmy, které by na něj přistoupily, dostaly více svobody v technologické oblasti než stáje s neomezeným rozpočtem. Právě to se však stájím nelíbilo a Ferrari, Renault, Toyota, Red Bull a Toro Rosso dokonce pohrozily odchodem z formule.

FOTA se vyjádřila spíše pro postupné zavedení rozpočtového limitu v průběhu tří let, které bude konkretizovat zmíněná všestranná dohoda. Poslední zveřejněný návrh na kompromis od šéfa FIA Maxe Mosleyho zněl na zavedení stropu ve výši 100 milionů eur v roce 2010 a původně zamýšlených 45 milionů až o rok později. Stáje zase nabídly nováčkovským stájím technickou podporu.

Na startovním roštu by se tak v příští sezoně F1 mělo představit deset stávajících stájí a tři nováčci, které FIA vybere 12. června. Přihlášky podala hned pětice týmů, které by v případě nedohody současných účastníků MS měly místo jisté. Nyní dva z čerstvě přihlášených týmů Litespeed, Lola, USF1, Prodrive a Campos budou podle zatím neznámého klíče vyřazeny.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud