19. června 2009 • 10:10

Tady je Buttonland!

Autor: Jan Černý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:1p. Bruins slaví postup! Pastrňák rozhodl v prodloužení
Jarolím: Překlenovací kouč, to lišák Koubek nemyslel vážně. Šádek je pojistka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jenson Button míří za titulem mistra světa, to je jasná věc. Tento víkend bude současná hvězda F1 navíc závodit na Silverstone, své domácí trati. A to doslova.



Z Buttonova rodného městečka Frome jsou to přímo na slavný okruh u vojenského letiště slabé dvě hodiny autem. Možná i proto jednička BrawnGP pojede z domu otcovým autem.

Ani Austrálie, kde vyhrál poprvé s novým autem BrawnGP, ani milionářské Monako, kde má vítězství kvůli exkluzivnímu prostředí několikanásobnou cenu. Pro Jensona Buttona má největší hodnotu první místo na víkendové GP Velké Británie.

Nejenom že dosavadní lídr šampionátu pojede před domácím publikem, ale upozornil by i na smutný osud slavného okruhu. Na legendární trati u vojenského letiště Silverstone letos zaburácí formule jedna naposledy.

52
Tolik bodů má už Jenson Button náskok před úřadujícím mistrem F1 Lewisem Hamiltonem.

O takřka jistý titul by Buttona připravily pouze nehody nebo neúčast ve všech zbývajících závodech sezony.
„Na tomhle okruhu jsem poprvé viděl závodit formule. Když kolem mě projel Ayrton Senna, země se zachvěla a mně proběhl mráz po zádech. Tehdy jsem si poprvé uvědomil, že se chci živit jako automobilový závodník.

A i když jsem tady nikdy nevyhrál, tak Silverstone považuji za svůj domovský okruh,“ popisoval Jenson Button v rozhovoru pro britský magazín Autosport dojmy před závodem v Silverstone.

Naposledy se tu pojede kvůli zákazu Bernieho Ecclestona. Miliardáři a majiteli televizních práv F1 vadí zastaralé zázemí. Sami jezdci ale tvrdí, že je to hloupost.

Možná i proto tady chce Button letos vyhrát a ke své dosavadní sbírce šesti vítězství přidat sedmé. Jednička BrawnGP letos nevyhrála jenom jednou, to když v Číně zvítězil Vettel s Red Bullem. Nikdo však nepochybuje o tom, že Brit s předstihem získá titul mistra světa. „Silverstone beru jako závod roku,“ řekl Button.

Devětadvacetiletý Brit pojede v Silverstone už podesáté, takže jestli u nějaké trati zná každý její centimetr, je to právě tady. Proto by mu ani nevadilo, kdyby pršelo.

„Teprve na mokru se ukáže pravá tvář Silverstone. Jeho zrádnost i to, jak se vám rychlými výjezdy ze zatáčky odmění za to, když správně pochopíte zcela odlišnou stopu za mokra, “ řekl jezdec, kterého na všech předchozích velkých cenách doprovázel otec John. Bývalý jezdec rallykrossu samozřejmě nebude chybět ani letos.

John Button bude letos fungovat dokonce jako Jensonův osobní řidič mezi domovem a tratí. Stáj BrawnGP sice s převahou vede konstruktérský šampionát a všichni členové týmu jsou středem pozornosti, formaci Rosse Brawna ale přesto trápí omezený rozpočet, kvůli kterému dokonce sami jezdci a nejvyšší vedení cestují po závodech nízkonákladovými lety.

Tentokrát si to mohou odpustit. Brackley, sídlo BrawnGP, je od okruhu patnáct kilometrů. Na trať navíc jezdí pravidelná linka. To je teprve šetření...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud