19. října 2009 • 11:19

Button: Šampion, který povstal z bahna

Autor: Jan Černý
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve formuli jedna letos zůstal jen díky shodě několika šťastných náhod. Když potom na trať vyrazil v barvách nové stáje BrawnGP, patřil mezi outsidery. Pak ale přišel šok.



Kombinace Button – BrawnGP se změnila v nezničitelný stroj na vítězství, který si navíc dojel i pro jezdecký titul mistra světa.

Button: Týmová režie? Dokažte to »

Agresivní styl jízdy, líbivá tvář sympaťáka, ale také divoké večírky a titulní strany bulvárních plátků o skandálním soukromí novodobého britského hrdiny.

Jenson ButtonFoto ČTK/AP
Jenson Button v mnohém připomíná Davida Coultharda. Vedle rychlosti miluje také ženy a společenský život. Na rozdíl od Coultharda se ale Button může pochlubit titulem mistra světa. Do odtažitého světa královny motorsportu také společně se svým novým zaměstnavatelem, stájí BrawnGP, přinesl příběh o outsiderovi, který nakonec všem vytřel zrak.

Button udržel na baště F1 britskou vlajku. Srovnání s Hamiltonem ale není na místě. Zatímco hvězda McLarenu je jezdcem s přísným kariérním programem, díky kterému jej mnozí přirovnávají k umělému produktu, Button se musel při cestě na vrchol hodně protloukat.

Cílový praporek mává novopečenému mistru světaFoto ČTK/AP
K závodění měl rodák z britského Frome ty nejlepší podmínky i předpoklady. Otec John patřil mezi ostrovní rallycrossovou špičku a když s ním Jenson netrávil čas na závodech, koukal mu pod ruce v rodinné tuningové firmě. V osmi letech dostal motokáru a postavil se na start prvního závodu.

V premiérové sezoně vyhrál všechny závody a získal titul celkového vítěze. Namísto smysluplného programu ve formuli pokračoval Button v závodění v automobilech a do monopostu se poprvé posadil až v osmnácti.

„Závodění mě bavilo, ale nemyslel jsem přímo na kariéru pilota formule jedna. Vlastně mi bylo jedno, s čím jezdím. Hlavně že jsem mohl závodit,“ vzpomínal po letech Button. V britské formuli Ford se stal mistrem a dostal tak pozvánku do formule 3, která tehdy na přelomu tisíciletí platila za jeden z předpokojů formule jedna.

Jenson Button je pyšný na svoji vlastFoto ČTK/AP


Po letech ve Williamsu a Benettonu nakonec zakotvil u Hondy. Ta se stala týmem jeho srdce, na který nezanevřel, ani když se kvůli nekonkurenceschopnému autu pohyboval na chvostu tabulky. Button si u týmu z Brackley odjakživa pochvaloval rodinnou atmosféru. Williams měl ale na jeho služby opci, a když jej po letech od Hondy povolal zpět, japonská stáj Franku Williamsovi vyplatila třicet milionů dolarů, aby zůstal.

Po letech ale na Hondu přišla nouze. Konkrétně na konci loňského roku. Celosvětová krize donutila tým vycouvat z formule jedna. Bez náhrady, takže Jenson Button i jeho stájový kolega Rubens Barrichello byli najednou bez práce. „Uvažoval jsem, že to zabalím. Nehledal jsem si práci u jiného týmu, ale čekal, jak to dopadne s Hondou,“ zavzpomínal v rozhovoru pro Autosport Button.

Vedoucí muž šampionátu Button.Foto ČTK


S Hondou to nakonec dopadlo dobře. Koupil ji její bývalý technický ředitel Ross Brawn a udělal z ní nejlepší tým, který pro Buttona postavil nejrychlejší auto. Věrnost se Buttonovi vyplatila i tentokrát. Loajalitu razí fanoušek fotbalového klubu Bristol City i přesto, že sám v životě mnohokrát poznal zradu.

Jako dítě z rozvedené rodiny ještě nenašel tu pravou životní partnerku. Byl sice zasnoubený s Lousie Griffi thsovou, známou ze televizní show Fame. Jejich soužití ale krachlo pár dní před svatbou a Jenson veřejně propíraný rozchod řešil bujarými alkoholovými večírky. O současné přítelkyni Jessice Mičibatové ale hovoří nejenom jako o celoživotní partnerce, ale také jako o andělovi spásy, který jej vytáhl z depresí a závislosti na alkoholu.

Jenson Button v rozhovoru se zpěvačkou Geri Halliwell
Jenson Button v rozhovoru se zpěvačkou Geri Halliwell

Je to tedy i japonská modelka a novinářka, které svět vděčí za nového mistra světa. Ross Brawn postavil Buttonovi nejlepší auto, ona jej hodila do psychické pohody. Obojí bude potřebovat i příští rok. Konkurence značně posílila.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud