Jiří Uhlíř
14. března 2010 • 05:00

Profesora Schumachera zatím školí jeho student

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jablonec - Karviná: Nádherný gól! Fleišman z přímáku propálil Fendricha, 1:2
Šejba hattrickem vystřelil zlato. Věřím, že se to zase povede, říká mistr světa z roku 1985
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měl být jasnou stájovou dvojkou v Mercedesu, přihlížet a hlavně se učit od slavného kolegy. Tomu ale Nico Rosberg neporozuměl. Německý mladíček ve všech trénincích na GP Bahrajnu porážel Michaela Schumachera. Svojí drzost korunoval v kvalifikaci, kterou vyhrál Sebastian Vettel. Rosberg byl pátý, sedminásobný mistr světa sedmý.



Popere se o titul mistra světa? Schumacher věří, že ano.Foto ČTK/AP
S tímto soupeřem si měl Schumacher lehce pohrávat a spíše ho zaučovat. Jenže zatím to vypadá na úplný opak. „Čtyři desetiny? Ta mezera mezi mnou a Rosbergem je opravdu velká,“ mračil se Schumacher po pátečních trénincích. V kvalifikaci činil rozdíl mezi nimi tři desetiny vteřiny.

Čtyřiadvacetiletý Rosberg je přitom skoro o polovinu mladší než Schumacher, kterému je jednačtyřicet. Sám přiznává, že je „Schumi“ jeho idolem. Narodil se v Hürthu, sto sedmdesát kilometrů od rodiště sedminásobného mistra světa.

Při spolupráci s takovou legendou by se určitě roztřásla kolena každému mladíčkovi. Rosberg má však jiné sebevědomí. Už před startem šampionátu prohlásil, že může svůj jezdecký vzor zastínit. „Nejlépe se dá porovnávat s  týmovým parťákem. V tomto roce bych chtěl vyjít z toho srovnání dobře a někdy i Michaela porazit,“ tvrdil Rosberg. „V každém případě to bude tvrdé, ale spravedlivé soutěžení mezi mnou a Schumacherem.“

Zatím svého kolegu opravdu zastiňuje. V předsezónních testech ve Španělsku zajížděl s mercedesem rychlejší časy. V trénincích na GP Bahrajnu dokonce jeden z nich vyhrál. V dnešním závodě bude rovněž startovat před Schumacherem.

„Nico se zatím cítí v autě o trochu lépe než Michael,“ přiznal i Ross Brawn, šéf stáje Mercedes. Výkony Rosberga vyzdvihl také Ralf Schumacher. „Slyšel jsem, že Nico je s novým vozem trochu lepší než bratr. Michael se s mercedesem pořád sžívá, ale pracuje na sobě. On totiž nemá rád nedotáčivá auta narozdíl od jiných pilotů, jakým je Jenson Button, který tady jezdil minulý rok,“ tvrdil Ralf pro německý deník Bild.

Michael Schumacher pózuje před startem třídenního testování v JerezuFoto ČTK/AP
Souboj dvou odlišných generací zatím vyznívá lépe pro mladšího Rosberga, jenž do týmu přišel ze stáje Williams a vystřídal Rubense Barrichella. „Doufal jsem, že se mohu dostat na pole position. Byl jsem přesvědčený, že bych mohl kvalifikaci vyhrát. Měl jsem ale potíže s pneumatikami, které se přehřívaly. Jedna chyba a vaše pneumatiky jsou pryč. Je to těžké,“ tvrdil Schumacher pro BBC po včerejší kvalifikaci.

„Z auta jsem ještě nedostal všechno, co v něm je. Jak jste viděli, Nico je o trochu rychlejší než já,“ tvrdil Schumacher, který byl před devatenácti lety při svém debutu ve Spa rovněž v kvalifikaci sedmý. Tehdy na Jordanu po problémech se spojkou nedojel.

Možná se tak naplňuje teze Australana Marka Webbera. Pilot Red Bullu tvrdí, že Schumacher nebude po návratu do F1 dominovat. „Myslím, že jeho suverenita nebude taková, jako když jezdil za Ferrari. Nějaký závod vyhraje a možná bude útočit na titul, ale rozhodně to nebude mít jednoduché,“ tvrdil Webber, jehož stájový kolega Sebastian Vettel včerejší kvalifikaci ovládl.

Síly jednotlivých pilotů se nyní ukáží v pravém světle. V dnešní GP Bahrajnu může Schumacher všem pochybovačům dokázat, že se mýlili. Kvalifikace a závod je úplně jiná disciplína.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud