Jiří Uhlíř
29. května 2010 • 05:00

Fanoušci Ferrari: Alonso, jdi. Chceme Schumiho

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tropí školácké chyby. Fernando Alonso netradičně lehce chyboval v posledních závodech a italští fanoušci ho chtějí vyměnit za Michaela Schumachera. „Nepřípustné,“ tvrdil prezident stáje Luca di Montezemolo. Ukáže španělský pilot Ferrari v následující GP Turecka další slabé chvilky, nebo pořádně zabere?



Musel vysvětlovat své chyby. V Austrálii se střetl s Jensonem Buttonem v prvním kole, v Číně zase ulil start a v Monte Carlu havaroval během sobotního tréninku. Zejména poslední dvě události nejsou hodny jeho jezdecké úrovně. Alonso všechny překvapil, vždyť jednal jako nevyzrálý pilot, jehož ovládá zbrklost.

„Rádi bychom, aby se už nic podobného neopakovalo,“ prohlásil v Turecku španělský jezdec, který si musel v Monte Carlu protrpět nepříjemnou chvilku. Svůj červený monopost rozbil nárazem o svodidla a na kvalifikaci se jen díval v boxech. Bylo vidět, jak se v jeho tváři mísí vztek a lítost, k žadatelům o podpis chodil s křečovitým výrazem ve tváři.

Letošní Alonsova bilance
GP Bahrajnu    1.

GP Austrálie    4.

GP Malajsie    13.

GP Číny    4.

GP Španělska    2.

GP Monaka    6.

„Ne, opravdu nelituju toho, že je Alonso v našem týmu,“ odpovídal Luca di Montezemolo, prezident Ferrari, na dotaz italského deníku Gazzetta dello Sport. „V Monte Carlu útočil na pole position, jel na limitu. Stává se to. A za předčasný start v Číně mohly jiné okolnosti.“

Nároční fanoušci italské stáje snadno neodpouštějí. Podle nich by měl Alonso Ferrari opustit a přijít na jeho místo Schumacher. „S Michaelem jsme zažili úžasné období, ale to už je za námi. S Alonsem jsme velmi spokojeni. Je to velký bojovník, svědomitý a má fantastického týmového ducha,“ obhajoval svého závodníka Di Montezemolo.

Alonsa může těšit jediná věc – bodový zisk. Bývalému pilotu Renaultu patří v celkovém součtu třetí příčka. Přitom bodovaná umístění vybojoval po komplikacích. Španěl se ocitl během prvních šesti závodů třikrát na chvostu startovního pole. Například v Monaku se z posledního místa protloukl až na šesté, jeho předjížděcí manévry byly největší ozdobou závodu.



„I ostatní dělají chyby. Snad se už budu víc koncentrovat a hlavně hodlám z auta dostat maximum. Musíme využít jeho potenciál,“ přál si Alonso, kterého potěšil přestup jeho fotbalového kamaráda Davida Villy do Barcelony. „Davida znám velice dobře, často si píšeme. Mám z jeho změny dresu radost.“

Náznak existenčních potíží ve Ferrari se nalepil i na Felipeho Massu, jemuž zde končí v příštím roce smlouva. Podle spekulací ho měl nahradit Robert Kubica z Renaultu nebo Mark Webber z Red Bullu. Šéf Ferrari Stefano Domenicali však v rozhovoru pro BBC Sport potvrdil, že by jezdecká sestava měla být v následující sezoně stejná.

Fernando Alonso ze stáje FerrariFoto ČTK/AP


Všichni z italské stáje se tak před závodním víkendem v Turecku soustředí na jediné – dohonit silný monopost Red Bullu. „Bylo by hezké, kdybychom věděli jak,“ přiznal Alonso.

„Je neuvěřitelně těžké zjistit, proč se konkurence tak zlepšila. I kopírovat dobré nápady je náročné. Každý tým má svou filozofii designu vozu. Znamená to, že musíme jít během vývoje vlastní cestou,“ věděl španělský pilot, který na vedoucího Webbera a Vettela ztrácí v šampionátu formule 1 tři body. „A nemám důvod si nevěřit.“

Alonso čelí tlaku fanoušků.
Alonso čelí tlaku fanoušků.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud