9. dubna 2009 • 13:23

Rossi jde za devátým titulem

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V katarském Dauhá bude v pátek zahájena nová sezona mistrovství světa silničních motocyklů a stejně jako v minulých letech je největší pozornost upřena k Valentinu Rossimu.



Fanoušci i odborníci jsou zvědaví, zda fenomenální Ital získá další světový titul. Tovární jezdech Yamahy jich má už osm, z toho šest z královské kategorie MotoGP, které kraloval i loni. V minulé sezoně se Rossi na trůn vrátil po dvouleté přestávce, kdy tituly získali Nicky Hayden a Casey Stoner.

Věří, že se jim Rossiho povede letos sesadit. "Cítím se dobře. I když se nám třeba nedařilo při testování, obecně jsem s motocyklem spokojený. Tým odvedl dobrou práci, z čehož mám radost," řekl Rossi.

Před rokem se mu v Dauhá moc nedařilo a v premiérové Grand Prix pod umělým osvětlením obsadil až páté místo. Katar byl tak jedním ze dvou závodů, v kterém chyběl na stupních vítězů.

"Není to náš nejoblíbenější okruh, ale věřím, že před startem se nám ještě podaří vše vylepšit," uvedla italská hvězda, která na této trati v letech 2005 a 2006 ještě za denního světla vyhrála. Rossi vyrazí do boje s tradičním číslem 46 a ve žluto-modro-bílých barvách.

Australan Stoner nedokázal před rokem obhájit titul a skončil za Rossim druhý. "Všichni jsme od konce minulé sezony tvrdě pracovali a mám z toho dobrý pocit. Motorka je opravdu dobrá, řada věcí se zlepšila. Testy nám sice vyšly, ale všichni si dobře uvědomujeme, že závody jsou něco jiného," varoval Stoner před velkým optimismem.

Tovární jednička Ducati ví, že přílišný optimismus jí před rokem uškodila. Ambice umisťovat se na stupních mají i další jezdci osmnáctičlenného startovního pole Španěl Jorge Lorenzo, Italové Andrea Dovizioso a Loris Capirossi nebo Hayden, kterého v Kataru čeká stá Velká cena v kariéře.

Slabší dvěstěpadesátky mají před startem sezony tři velké favority - Itala Marka Simoncelliho a španělskou dvojici Alvaro Bautista - Hector Barbera. Všichni tři však měli v minulých týdnech zdravotní problémy.

Simoncelli si poranil při tréninku zápěstí, Barberu limituje poraněné koleno a Bautista si poranil klíční kost. Zatímco Barbera s Bautistou nechyběli na závěrečných testovacích jízdách v Kataru a jejich start není ohrožen, u obhájce titulu Simoncelliho rozhodnou lékaři až na poslední chvíli.

V případě, že Ital nedostane "zelenou", bude mít dvojice českých jezdců Lukáš Pešek - Karel Abraham o soupeře méně. Tradičně nejvyrovnanější je startovní pole ve třídě do 125 ccm, kde je trůn pro mistra světa volný, neboť překvapivý šampion Mike de Meglio z Francie přestoupil do vyšší kubatury.

Hlavním adeptem na celkové prvenství by měl být Španěl Julian Simon, vysoké ambice má i řada dalších jezdců. České barvy bude hájit šestnáctiletý Lukáš Šembera.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud