16. srpna 2009 • 13:00

Pešek dojel dvanáctý, vyhrál Simoncelli

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
SESTŘIH: Vegas - Dallas 2:0. Hertl a spol. odvrátili vyřazení. Dva góly i top zákroky
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE, AKTUALIZOVÁNO - Ital Marco Simoncelli vyhrál Velkou cenu České republiky silničních motocyklů v kategorii do 250 ccm. Český jezdec Lukáš Pešek obsadil popáté za sebou dvanácté místo, Karel Abraham upadl hned v prvním kole.



Pro nejlepšího Čecha v kvalifikaci Abrahama skončil závod velmi rychle. Domácí jezdec měl hned v nájezdu do první zatáčky kolizi s Thomasem Lüthim ze Švýcarska, po které pro oba jezdce klání předčasně skončilo. Většina Abrahamových fanoušků včetně fanklubu jej tak na trati vůbec neviděla.

Brněnskou VC ovládl ve třídě do 125 ccm Terol »
Královskou kubaturu ovládl Rossi »

"Jsem hrozně naštvaný, protože to byl blbý a zbytečný pád. Byl jsem super připravený a mohl to být super závod. Cluzel byl osmý a jezdil časy, které já jsem dosahoval ráno ve warm-upu se starýma gumama," zlobil se Abraham po závodě.

Kolizi zavinil on. "Po startu vedle mě najel Faubel, ťukli jsme do sebe a mně se zvedla brzdová páčka nahoru. Nevšiml jsem si toho a jak jsem přijel do první zatáčky, tak jsem hmátl do prázdna. Na druhý pokus jsem ji nahmátl, ale už bylo pozdě," popsal devatenáctiletý závodník příčinu nehody, po které se na něj Lüthi hodně zlobil. "Omluvil jsem se mu, ale je naštvaný a asi mě nemá rád. To ale chápu," řekl Abraham.


Karel Abraham starší (vlevo) hovoří s hejtmanem Jihomoravského kraje Michalem Haškem a místopředsedou ČSSD Milanem Urbanem
Karel Abraham starší (vlevo) hovoří s hejtmanem Jihomoravského kraje Michalem Haškem a místopředsedou ČSSD Milanem Urbanem


Hned po příchodu do depa, ještě v průběhu závodu, to pořádně "schytal" i od svého otce a šéfa týmu Karla Abrahama staršího. "Naštvaní jsou všichni. Byli jsme tu tři dny na nic. Spadnu hned v první zatáčce...," uvedl brněnský jezdec, jemuž se doma nedaří tradičně. Od roku 2005 zde dojel jen jednou, v roce 2007 byl čtrnáctý.

Zdravotně indisponovaný Pešek se po startu usadil na třináctém místě, ve druhé větší skupině. Poté se po problémech Alexe Debona posunul na dvanáctou pozici, kterou uhájil až do cíle. Stejně jako v předešlých čtyřech dílech MS tak získal čtyři body.

"Tentokrát jsem ale skončil dvanáctý za úplně jiné situace než normálně. V tohle stavu, ve kterém jsem, jsem s umístěním maximálně spokojený. Mohlo to být daleko daleko horší," řekl Pešek novinářům. Pražský jezdec má od soboty problémy s bolestí hlavy, nateklým krkem a nemůže ideálně polykat a dýchat. I proto dostal v sobotu i dnes dvě injekce a léky. "Pomohlo mi to, ale není to napořád. Už to na mě opět dopadá," přiznal Pešek tři hodiny po závodě.

Po startu figuroval na konci druhé početné skupině, se kterou však nedokázal udržet tempo. "Poodjeli mi, pak jsem se na ně dvě tři kola dotahoval a byl jsem tam. Nebyl jsem však schopen akceptovat jejich tempo," uvedl Pešek, jenž poté kroužil po trati sám na dvanáctém místě s odstupem za sebou i před sebou. "Když jsem viděl, že je za mnou čtyři nebo pět vteřin, tak jsem se nehnal dopředu. To by byl zbytečný risk pádu," přiznal.

V pondělí ho čeká důkladné vyšetření, které by mělo odhalit příčiny jeho problémů. Následovat bude intenzivní léčba, seriál MS totiž pokračuje už za 14 dní v USA. "Uvidíme, co bude následovat. Doufám ale, že během týdne to spravíme tak, abych byl fit," dodal Pešek, jenž jel závod s přilbou v designu legendárního Františka Šťastného.

V čele MS je i nadále Japonec Hiroši Aojama, který byl dnes čtvrtý. Jeho náskok na druhého Alvaro Bautistu se ale snížil na dvanáct bodů, neboť Španěl byl na Masarykově okruhu třetí. Bautista na sebe upozornil i neobvyklým pádem při závěrečné děkovačce fanouškům, kdy při čestném kole jel po zadním kole a skončil na zemi. Pešek je v průběžném pořadí i nadále třináctý, Abraham patnáctý.


Velká cena České republiky, 11. závod MS silničních motocyklů:

Do 250 ccm:

1. Simoncelli (It./Gilera) 41:06,490,
2. Pasini (It./Aprilia) -0,684,
3. Bautista (Šp./Aprilia) -4,381,
4. Aojama (Jap./Honda) -8,746,
5. Locatelli (It./Gilera) -9,721,
6. De Rosa (It./Honda) -10,870,
...12. L. Pešek (ČR/Aprilia) -30,632.

Průběžné pořadí MS (po 10 ze 16 závodů):


1. Aojama 172,
2. Bautista 160,
3. Simoncelli 140,
4. Barbera (Šp./Aprilia) 123,
5. Pasini 100, 6. De Rosa 77,
...13. L. Pešek 44, 15. Abraham (ČR/Aprilia) 33.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud