19. prosince 2008 • 11:37

Macháček se opět chystá na Dakar

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přesunutí dakarské rallye na jihoamerický kontinent přivedlo na start slavné soutěže českého motocyklového jezdce Josefa Macháčka. Před rokem se na start rallye chystal podle svých slov zřejmě naposled, nyní změnil názor.



Jedenapadesátiletý dobrodruh v Africe čtyřikrát triumfoval v kategorii čtyřkolek a Soutěž se však z bezpečnostních důvodů nekonala a Macháček se tak vrátil zpět domů výrazně dříve, než měl v plánu.

"Kdyby se letos jelo opět v Africe, tak bych zřejmě nestartoval. Tohle je ale nový začátek Dakaru, nová výzva. Můžeme se tam setkat s tím, že stroje, které byly připraveny pro Afriku, už nebudou platit. Pro mě je to ale hlavně velká výzva překonat na čtyřkolce další území. Přejet Jižní Ameriku tam a zpět," řekl Macháček.

Jeden podobný sen už si letos splnil. V létě se představil na Transorientale rallye Petrohrad - Peking, na které obsadil mezi motocykly absolutně sedmnácté místo a ze čtyřkolkářů byl nejlepší.

"Teď nás čeká všechny něco nového. Jedeme do prostředí, které nikdo nezná," uvedl Macháček. V Africe již věděl, co jej čeká, protože na Dakaru startoval už šestkrát. Před nadcházejícím ročníkem rallye, který v Argentině odstartuje 3. ledna, má jen základní informace.

"Pořádně nevíme, do čeho jdeme, ale pořadatel určitě zákeřné vychytávky nedá. Zatím nám ukázali pískové pisty a duny, které na záběrech vypadají pěkně. Kamení nám neukázali, ale určitě tam taky bude," poukázal český závodník na skutečnost, že trať soutěže by měla být hodně rozmanitá.

Před rokem cestoval na start rallye s cílem užít si ji, bez velkého tlaku na výsledek. Letos má ambice vyšší. I proto, že je členem velkého českého týmu, který je oficiálním reprezentačním motocyklovým výběrem a v němž se představí například i David Pabiška.

Jeho součástí je i Martin Macík startující s kamionem.

"Po padesátce si chci užít všechno, ale trochu zodpovědnosti mám, protože jsem se stal členem reprezentačního týmu. Nebude to takové užívání a kapičku o výsledek půjde," přiznal Macháček, jenž dříve většinou startoval jako soukromník a staral se sám o sebe.

"Tohle je pro mě novinka a bylo by špatné, kdybych ve velkém týmu neuspěl, když se mi to povedlo tolikrát jako jednotlivci," podotkl jeden z hlavních favoritů své kategorie.

I letos se představí na motocyklu, který si do velké míry sám upravil. Sice vychází ze sériového modelu Yamahy, ale je značně pozměněn.

Články odjinud


Články odjinud