29. prosince 2008 • 14:39

Macek chce atakovat desítku

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vylepšit své umístění z roku 2007, kdy při své premiéře na dakarské rallye obsadil výborné patnácté místo, se na nadcházejícím ročníku slavné soutěže pokusí český motocyklový jezdec Martin Macek.



Devětatřicetiletý závodník se na start postaví jako tovární jezdec Yamahy s nízkým číslem devatenáct.

"První Dakar jsem měl obrovské štěstí, že se to takhle vyvrbilo. Teď je to zavazující, každý ode mě čeká umístění top deset. Je to ale i o štěstí. Samozřejmě že chci jet na výsledek a od začátku budu závodit. Budu k tomu přistupovat jako před dvěma lety," řekl Macek v rozhovoru pro ČTK před dnešním odletem do Jižní Ameriky, kde se jubilejní 30. ročník rallye pojede poprvé.

Když se v roce 2006 chystal na svůj první start na slavné pouštní soutěži, mnozí fanoušci, závodníci i odborníci se pozastavovali nad jeho smělými plány. Macek od počátku prohlašoval, že na Dakar jede závodit a ne nejprve sbírat zkušenosti.

"Smáli se mi, že budu rád, když dojedu do cíle. Jsem si vědom, že se může stát cokoliv. Můžu havarovat, může selhat technika. Výsledek se nedá předem odhadnout. Cítím se ale super a udělám vše pro co nejlepší výsledek. Pro mě je to obrovská výzva," uvedl Macek, který by se rád umístil v elitní desítce konečného pořadí.

Jeho šance na dobrý výsledek zvyšuje poměrně nízké startovní číslo. Od začátku bude v kontaktu s favority a nebude se muset "prokousávat" startovním polem.

"Je to obrovská výhoda. Pociťoval jsme to minule, i když jsem měl 133, což bylo docela dobré. Mohlo to být horší. Člověk ale potkává ty, jak já říkám turisty, kteří startují na Dakaru po několikáté a mají čísla kolem třiceti. Přitom se jen vezou a chtějí dojet do cíle. Jsem rád, že jedu ve dvacítce jezdců, kteří chtějí závodit. Člověk tam hrozně zrychlí. Znám to z endura," uvedl.

Dakarská rallye bude výrazně odlišná, protože z bezpečnostních důvodů, kvůli nimž se nejel předešlý ročník, byla přesunuta z Afriky do Argentiny a Chile. Macek se na nové teritorium těší. "Bude to něco nového. Pro všechny to bude stejné, nikdo to tam pořádně nezná. Myslím si, že pro každého jsou tam obrovské šance. I kluk, který jede poprvé, je na tom stejně jako ten, kdo jede popatnácté. To je super," podotkl.

Za svou velkou výhodu to ale nepovažuje. Hlavně proto, že nemá velké zkušenosti z dálkových rallye. Dakar 2007 byl jeho první akcí podobného typu. "Když budu mluvit sám za sebe, tak člověk vždy závodil a závodit budu i teď, když to půjde. Pojedu na výsledek jako vždy," řekl Macek, jenž se díky přesunu rallye dočká různorodé tratě.

"Takhle nějak jsem si původně představoval i africký Dakar. Že pojedeme trošku v horách, ale pak to vše směřovalo k poušti," přiznal Macek.

Dakarská rallye začne v sobotu 3. ledna a pro většinu soutěžících bude specifická tím, že budou závodit ve vysokých nadmořských výškách. Trať vede až ve čtyřech tisících metrů nad mořem.

"Jsem horal, ale takhle vysoko jsem nikdy nejezdil. Nedovedu si představit, co to s námi udělá v této výšce," řekl Macek, který pochází ze Smržovky na Liberecku. Vedení týmu jej pro případ nouze vybavilo speciálními kyslíkovými patronami. "Myslím, že pokud pojedeme rozumně, tak by neměl být velký problém," uvedl.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud