9. ledna 2009 • 10:33

Lopraisova spása? Čeští kolegové

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Posádku kamionu Aleše Lopraise již podruhé na dakarské rallye zachránili čeští krajané. Na začátku soutěže se do cíle druhé etapy dostal jen díky pomoci Roberta Randýska a jeho kamionu, ve čtvrtek mu pomáhali Tomáš Tomeček i Marek Spáčil.



Fanoušci dálkové rallye se tak opět přesvědčili, že vztahy mezi konkurenty nejsou tak špatné, jak se někdy může zdát. Lopraisova žlutá tatra uvízla v místě, kde se následně uskutečnila velká záchranná akce.

Nedaleko ní totiž zapadla i tatra Brazilce Andrého de Azevéda, kterou připravuje Tomeček.

"Jeli jsme po po relativně pevném podkladu, takže jsme u Aleše zastavili s tím, že se pokusíme jej vytáhnout. Za minutku přijel i Marek Spáčil se svou liazkou a zastavil také. Obě posádky natáhly lana a šly pomoct kopat klukům z Alešovy posádky," popsal v e-mailu začátek akce Tomečkův navigátor Radek Smolka.

Lopraise nakonec na druhý pokus vytáhli a následně se všichni vydali na pomoc De Azevédovi a dalšímu kamionu MAN, jenž na stejném místě zapadl také. Postupně jim v součinnosti pomohli a všichni se opět mohli vydat na trať.

"Byla to šťastná souhra náhod - tři tatry, jeden liaz, české posádky (André a Maykel prominou). Vzpomněli jsme si všichni na začátky české účasti na Dakaru, kdy pod křídly Motokovu startovaly tyto dvě značky a zahájily tak přes dvacet let trvající tradici účasti v kategorii kamionů," uvedl Smolka.

Do cíle nakonec z české trojice dojel v nejlepším čase devátý Spáčil, následován Lopraisem a Tomečkem. V průběžném pořadí na tom je ale nejlépe šestý Tomeček.

Všechny tři české posádky čekají nyní dva dny relativního klidu. Pořadatelé se totiž rozhodli dnešní sedmou etapu podobně jako ve čtvrtek zkrátit a pro kamiony ji zrušili úplně. V sobotu je poté na rallye oficiální volný den.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud