18. ledna 2009 • 15:49

Macháček: Na Dakar jedině do Austrálie

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kuchta už může být u Haška nad čárou. Ale triko Belmondo je výsměch
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
VŠECHNA VIDEA ZDE

Maximálně spokojený se vrátí z letošní Rallye Dakar český motocyklový závodník Josef Macháček. Popáté v kariéře dokázal ovládnout kategorii čtyřkolek a projel na svém stroji další kontinent, tentokráte Jižní Ameriku.



Právě přesun slavné soutěže z Afriky jej přiměl postavit se na start - kdyby se totiž jelo na tradičních tratích, určitě by už o vavříny nebojoval.

Další ročník už ale podle svých slov absolvovat nebude, jedině kdyby se rallye přesunula zase na jiný kontinent, třeba do Austrálie.

"Jsem hodně spokojený, hlavně proto, že to byl první Dakar v absolutně neznámém prostředí. Maximálně obsazená byla i kategorie čtyřkolek a měl jsem konkurenci v argentinském jezdci, který znal prostředí. Jsem spokojený a můžu skončit," řekl Macháček, který Dakar vyhrál už v letech 2000, 2001, 2003 a 2007.

Dakar roznášel smrt >>
Pohřebiště jménem Dakar >>

Radost mu udělal i Oldřich Bražina, jenž startoval na jeho čtyřkolce a obsadil celkově páté místo.

V březnu dvaapadesátiletý motocyklista a dobrodruh si pochvaloval, že dokázal bez větších problémů zvládnout všechny nástrahy náročné tratě a podařilo se mu projet Jižní Ameriku od "jednoho oceánu ke druhému a zpět", stejně tak jako Andy.

Macháček vyhrál kategorii čtyřkolek >>
Lopraisův kamion do konce nevydržel >>


"Pohybovali jsme se ve výšce 4770 metrů, což se mi se čtyřkolkou nikdy nepovedlo. Tratě byly každý den něco jiného a málokdy se opakovaly," uvedl Macháček k soutěži.

Účastník řady vytrvalostních rallye dokázal ocenit "mimozávodní" podmínky, které jim pořadatelé připravili.

"Argentina je civilizovaná země, takže jsme zažili luxus hygienických podmínek. Chemické záchody, sprchové boxy, nejedlo se na zemi jako v Africe," pochvaloval si.

Díky velkému počtu fanoušků, kteří rallye každodenně sledovali, se všichni cítili i lépe psychicky.

"Odpadl strach z obrovského prostoru, kdy je člověk sám. Tady byla spousta bláznů, kteří jeli třeba 200 kilometrů, aby viděli dunu. Pořád někoho vidíte a tak máte pocit, že jedete na brněnském autodromu," řekl Macháček.

I tentokráte však byla rallye enormně náročná, na což doplatila řada favoritů, kteří se do cíle nedostali. Podle Macháčka se Dakar opět posunul někam jinam od překonání sama sebe a terénu.

"Kdo chce být vepředu, musí k tomu přidat ještě prvek rychlosti. A při tom se občas udělají chyby," uvedl český závodník. V Jižní Americe bylo vše specifičtější o to, že prakticky nikdo prostředí neznal.

"Pokud se tady pojede druhý ročník, tak už všechny týmy budou vědět, jaký je v určitých místech terén. Povede to přibližně ve stejných oblastech," podotkl Macháček.

Závodníci se navíc podle něj rychle učili "dešifrovat" sdělení organizátorů na pravidelných večerních brífincích.

"Když nám například řekli, že příští etapa bude nadneseně lehká, tak byla vražedná. Když řekli, že to příště bude hrozné, tak se jelo po cestách a bylo to spíše nebezpečné díky rychlostem," řekl.

Právě při vyšších rychlostech nejčastěji docházelo k nebezpečným pádům, na což doplatil například i Macháčkův kolega v týmu KM Racing Dušan Randýsek.

Letošní ročník dakarské rallye byl poznamenán i častým zkracováním etap, ve druhé polovině soutěže byly dodatečně upraveny téměř všechny. Macháček měl ale pro organizátory pochopení.

"Bylo to pro ně nové stejně jako pro závodníky. Nepočítali s tím, že tady může pršet a vyschlé koryto řeky bude najednou plné. Místní si třeba pět dní počkají, než se dostanou na druhou stranu, ale tady to nešlo," uvedl Macháček.

Podobné věci se navíc podle něj dějí na podobných rallye často. "Nezkracovali to, aby nám ulehčili," řekl. Celkově však podle něj bylo vidět, že Jižní Amerika si dakarskou rallye oblíbila.

"Je to prvotní nadšení, jako v prvním roce manželství. Pobláznit půl země, aby lidi hlídali tratě, to je možné jen tady. Uvidíme, jak si to vyhodnotí sami a jestli to pro ně bude zajímavé i nadále. Například televize byla ale Dakaru plná," všiml si Macháček.

Pokud se v Argentině a Chile pojede dakarská rallye i za rok, on už u toho jako závodník určitě nebude. "Když se ale Dakar pojede v Austrálii, určitě budu první přihlášený," dodal na závěr s úsměvem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud