Jiří Uhlíř
25. dubna 2009 • 22:42

Plochodrážník Sajfutdinov šokoval Prahu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Obrovské překvapení. Žádné zvučné jméno, ale naprostý premiant ovládl pražskou Grand Prix, první závod plochodrážní světové série. Pro Rusa Emila Sayfutdinova to byla famózní vítězná premiéra.



Druhý skončil Švéd Fredrik Lindgren, třetí byl Australan Jason Crump.

Nebojácný styl, svérázná a dravá jízda. To charakterizuje ruský zázrak jménem Emil Sayfutdinov. „Je to asi největší talent ploché dráhy,“ svěřoval se plochodrážník Luboš Tomíček, náhradník pro pražský závod, před startem.

Obdivovatel filmové postavičky Shrek tak zažil pohádkový úvod své kariéry. Ve velkém stylu proměnil první start v závodě mistrovství světa ve vítězství. Něco podobného nikdo předním nedokázal.

Sayfutdinov se nebál nikoho, ani ostříleného a drsného Dána Nickiho Pedersena. Přímo do něj v semifinále narazil hned po startu a ruský mladíček spadl. Jízda se však opakovala a v ní své zkušené protivníky předjel jednoduše po vnitřní straně.

A ve finálové jízdě se opět přes všechny prodral a od prvního kola vedl s dostatečným náskokem. V cíli nechal za sebou Švéda Fredrika Lindgrena a Australana Jasona Crumpa. A vlastně celou světovou špičku.

„Určitě jsem při svém debutu nepřemýšlel nad vítězstvím. Jsem velice šťastný. Chtěl bych hlavně poděkovat své matce. O něčem podobným jsem snil,“ říkal devatenáctiletý Rus, který loňském roce vyhrál světový šampionát do jednadvaceti let.

Naopak se překvapivě nedařilo největšímu favoritovi Dánu Nicki Pederesenovi. Trojnásobný šampion skončil hned v semifinále. Překvapený z ruského úspěchu byl i třetí Jason Crump. „Když se Sayfutdinov narodil, tak já jsem už pět let závodil. Je to pro mě šok.“

Na startu se objevil i jediný český závodník. Matěj Kůs startoval na divokou kartu a v první letošní Grand Prix, vybojoval jeden bod. „Dráha na Markétě byla hodně tvrdá. A je pravda, že mě radši vyhovuje měkčí povrch. Byla to však výborná zkušenost,“ řekl devatenáctiletý Kůs.

GP České republiky, úvodní závod MS jednotlivců na ploché dráze:
Finále:

1. Sajfutdinov (Rus.), 2. Lindgren (Švéd.), 3. Crump, 4. Adams (oba Austr.).

Pořadí MS (po 1 z 11 závodů):
1. Lindgren 19 bodů, 2. Sajfutdinov 17, 3. Crump 14, 4. Adams 13, 5. Pedersen (Dán.) 12, 6. Jonsson (Švéd.) 11, 7. Hancock (USA) a Bjerre (Dán.) po 10, 9. Gollob 7, 10. Walasek (oba Pol.) 6, ...16. Kůs (ČR) 1.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud