10. června 2009 • 12:34

MS na dlouhé ploché dráze začne v Česku

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na plochodrážním stadionu v Mariánských Lázních odstartuje stejně jako před rokem seriál MS na dlouhé ploché dráze. Grand Prix České republiky se uskuteční v sobotu 20. června a na startu bude i dvojice domácích závodníků.



Zdeněk Schneiderwind se představí v celém seriálu, Pavel Ondrašík obdržel divokou kartu jen pro české klání. V pozici náhradníka bude na svou šanci čekat Richard Wolff.

"Mariánské Lázně udělaly za posledních roky velký krok kupředu. Málokdo čekal, že se jim po problémech, které před pár lety měly, podaří dát dráhu dohromady a vrátí se mezi vrcholné pořadatele světových závodů," uvedl předseda Svazu ploché dráhy Autoklubu České republiky Petr Moravec na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Pořadatelé z lázeňského města potvrdili připravenost i na květnovém domácím mezinárodním šampionátu, který ovládl Brit Andrew Appleton.
V dobrém světle se ukázal i Schneiderwind, který v závěru finále upadl.

Nejzkušenější český jezdec na dlouhé dráze uspěl na mariánskolázeňské kilometrové písčité trati i před rokem při MS, když obsadil čtvrté místo. I díky tomu podle všeho dostal pro letošní rok od Mezinárodní motocyklové federace (FIM) divokou kartu pro celý seriál.

Druhé místo na českém šampionátu pomohlo k jednorázové divoké kartě Ondrašíkovi, který obsadil druhé místo. Pražský plochodrážník věří, že se mu podaří příští týden uspět stejně jako Schneiderwindovi před rokem.

"Bude to ale hodně složité. Je to finále mistrovství světa a všechny jízdy budou nabité. Dráhu dobře známe, nastavení motorek máme z posledního závodu, v tom by neměl být problém. Věřím, že uspějeme," uvedl Ondrašík.

Pro svůj vrchol sezony si stanovil základní cíl postoupit do semifinále. "S tím bych byl spokojený. Chtěl bych se ukázat v dobrém světle a prezentovat se stejně dobře jako Zdeněk loni," dodal Ondrašík.

Model MS se přibližuje šampionátu na krátké ploché dráze. Tvoří jej pět závodů Grand Prix, do kterých se kvalifikovalo sedmnáct stálých jezdců.

Pozměněn byl i systém samotných závodů. Všechny plochodrážníky čekají čtyři starty, tedy celkem dvanáct jízd. Dvanáctka nejlepších postoupí do semifinále, kde ji čekají další dva starty. Součet všech získaných bodů určí finálovou šestici, která se utká o celkové prvenství. Do průběžného pořadí MS se ale započítávají všechny získané body.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud