Jiří Punčochář
13. července 2010 • 15:26

Ciao! mával Rossi v Brně berlí na fanynky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stačilo jediné slůvko, v rychlosti pronesené italské ciao, a fanynkám se málem podlamovala kolena. Valentino Rossi, nejoblíbenější motocyklový jezdec na světě, kolem sebe i na Masarykově okruhu šířil úsměvy a dobrou náladu. Kolem trati ho sledovaly stovky fanoušků. Sám Rossi prý rozhodl o tom, že trénink chce mít veřejný.



Pár hodin stačilo k potvrzení, o co zábavnější bude seriál MotoGP, až se do něj vrátí Valentino Rossi. Žlutá trička, šátky, nápisy The Doctor, což je Rossiho přezdívka, tím vším se to kolem boxů jen hemžilo.

A Masarykův okruh se dočkal malé ochutnávky toho, co bude v mnohem větší míře následovat příští měsíc, až se tam závod mistrovství světa pojede.

Rossi dorazil soukromým letadlem ráno z Itálie a večer zase odlétal, ovšem i za tak krátkou dobu Brno okouzlil. Se širokým úsměvem na tváři přijel na okruh krátce po druhé hodině a od té doby ho kolem boxů sledovaly dychtivé oči fanoušků.

Lidé pozorovali i černý superbike se slavným číslem 46, stroj, na němž závodil o den dříve James Toseland při mistrovství světa superbiků, který mezitím chystali mechanici. Čekali na svého hrdinu až pět hodin.

„Ciao,“ mávl pak na ně Rossi jednou z berlí, s nimiž se kvůli bolesti v noze pohyboval, a hlouček obdivovatelů mu za to zatleskal. Focení a podepisování nicméně Rossi v tu chvíli ještě odmítl, soustředil se jen na trénink.

Rossi se belhá o berlích testovat svoji motorku Rossi se belhá o berlích testovat svoji motorkuFoto ČTK

A že si ho užil! Původně měl jeho tým pronajatý okruh od dvou do páté hodiny odpolední, nakonec čas protáhl do šesti a ani ten nedodržel. „Trénink jde dobře, Valentino nemá důvod končit, chce ještě jezdit,“ oznámil jezdcův manažer Davide Brivio.

Hodně diváků zůstalo v Brně po závodě superbiků, protože zpráva, že Rossi bude na Masarykově okruhu trénovat, se roznesla už v neděli. Na hlavní tribuně bylo hodně diváků, vlála tam dokonce italská vlajka.

Radost asi neměli jen účastníci švýcarského šampionátu ekomobilů, úžasně futuristicky vyhlížejících strojů vajíčkového tvaru, kteří museli odpoledne uvolnit trať.

„Ale to se nedá nic dělat. Když jede Nejvyšší, musí stranou všichni,“ komentovala to jedna z fanynek. „Musela jsem utéct z práce, ale stojí to za to.“ Další z přihlížejících tvrdila už v době, kdy Rossi poprvé vystoupil z auta, že se jí splnil téměř životní sen.

Před desítkami novinářů, z nichž mnozí přijeli ze zahraničí, Rossi nakonec docela rychle utekl do kamionu. Tedy, utekl... S berlemi to moc rychle nešlo. Nakonec však byl motocyklový fenomén stejně pryč a jeho fanouškům zbyla naděje, že za měsíc na dráze bude v Brně mnohem, mnohem rychlejší.

Rossi: Čekám na rentgen

Italský motocyklový závodník VALENTINO ROSSI ujel v tréninku na brněnském Masarykově okruhu šestačtyřicet kol, aby zjistil, zda se po nedávné zlomenině nohy může vrátit do kolotoče MotoGP. Z jízdy měl výborný pocit, otázka však zůstala i tak bez odpovědi. Rossi ještě zítra podstoupí rentgen a až pak se rozhodne.

Valentino Rossi je zvyklý závodit, ale tento závod s časem bude hodně ostrý. Až ve středu se rozhodne, zda se o víkendu vrátí na trať při Velké ceně na německém Sachsenringu.

„Jsem schopen jet na motocyklu, což je velmi dobré zjištění. Ale ještě musím vidět rentgen zlomené nohy a zjistit, zda se správně hojí. Pak se rozhodnu,“ řekl v rozhovoru před boxy na Masarykově okruhu. Mluvil s českými i italskými novináři.

Valentino Rossi odjel v Brně 46 kol Valentino Rossi odjel v Brně 46 kolFoto ČTK
Co všechno vám brněnská jízda řekla?
„Cítil jsem samozřejmě určitou bolest v rameni (pozůstatek dřívějšího pádu při motokrosu, pozn. red.) a v noze, ale mohu jet. Bolest se projevuje postupně, především po odjetí šesti až sedmi kol ztrácím sílu a bolest se hlásí víc, ale s tím jsem počítal. Byl to velmi dobrý test, moc jsem si ho užil a děkuji všem z Yamahy, že to takhle zorganizovali.“

Na rentgen půjdete v Itálii, nebo už v Německu v okolí Sachsenringu?
„Bude to v Itálii. Hned se tam vracím.“

Proč jste si tedy vybral k tréninku Brno, když to není po cestě do Německa?
„Je to hlavně kvůli tomu, že Masarykův okruh je fyzicky velice náročný. Věděl jsem, že mě dokonale prověří. To se taky splnilo, jsem spokojený.“

Když máte z jízdy dobrý pocit, co potřebujete vidět na rentgenu?
„Potřebujeme se ujistit, že kost srůstá správně. Jak říkám, pak se uvidí.“

Vydržel byste závod, když se unavíte po sedmi kolech?
„Dnes ještě asi ne... Ale pořád se to zlepšuje. Cítím se už líp než minulý týden na tréninku v Itálii a do Německa zbývá taky pár dní.“

Kolik procent návratu dáváte?
„Vážně nevím. Hlavním plánem bude závodit další víkend v Americe. Ale pokud se to podaří už teď v Německu, budu jenom rád.“

Brno za měsíc může s vaším startem počítat?
„Samozřejmě, to by mělo být už v pořádku.“

Stejně se vracíte dřív, než se čekalo. Původně jste měl být mimo MotoGP několik měsíců a pokoušíte se o comeback po pěti týdnech.
„Zkrátka už mě nebavilo sedět doma. (směje se) Nejsem ten typ, co by to dlouho vydržel.“

Vy jste přece neseděl nečinně.
„To ne. Pořád chodím na rehabilitace, věnuji se jim poctivě. Třeba cvičím v bazénu. Ve vodě je to lepší.“

Co nám řeknete k vašemu uvažovanému přestupu k Ducati? Údajně jste měl podepsat už smlouvu a Jorge Lorenzo se nechal slyšet, že s přestupem počítá.
„Bez komentáře.“

Jen tak?
„Opravdu. Vím, že pro mnoho lidí by to byl sen, italský jezdec jako já na italském motocyklu, ale ještě k tomu nemohu nic říct.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud