30. července 2010 • 12:20

VIDEO: Hirvonen přežil ošklivou nehodu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Domácí favorit Mikko Hirvonen vítězství ve Finské rally neobhájí. Tovární jezdec Fordu měl na čtvrté rychlostní zkoušce nehodu, zcela zdemoloval svůj focus WRC a osmý díl mistrovství světa v automobilových soutěžích pro něj skončil. V čele průběžného pořadí je jeho krajan Jari-Matti Latvala.



Hirvonen byl jedním z hlavních adeptů na vítězství v 60. ročníku náročné šotolinové rallye. Po třech erzetách tyto prognózy potvrzoval a vedl, na následující rychlostní zkoušce Urria ale po jednom ze skoků havaroval.
Podle dostupných zpráv se mu porouchalo řízení a výsledkem bylo, že se pětkrát přetočil přes střechu. Posádce se nic nestalo, vůz však zůstal zdemolovaný na okraji cesty.

"Byla to největší nehoda mého života," přiznal Hirvonen, který musel absolvovat preventivní vyšetření v nemocnici. "Přitom jsem se před nehodou cítil skvěle, auto perfektně fungovalo a já doufal, že nás čeká skvělý víkend," uvedl Fin, jenž si chtěl sobotní výhrou dát dárek ke 30. narozeninám.

Do čela se po Hirvonenově karambolu posunul Nor Petter Solberg, jenž vyhrál čtvrteční úvodní diváckou rychlostní zkoušku. Následně jej ale vystřídal druhý člen továrního týmu Ford Latvala, který nakonec první etapu vyhrál s náskokem devíti sekund před Solbergem. Třetí je Francouz Sébastien Ogier.

"Jel jsem třetí, což byla dnes moje menší výhoda. Možná jsme ale jeli až moc opatrně. V sobotu se ale budeme snažit pokračovat," řekl Latvala, jenž vyhrál tři erzety a v žádném z měřených úseků nebyl horší než čtvrtý.

Menší problémy měl i úřadující světový šampion Sébastien Loeb z Francie, který se musel vypořádat s nevýhodnou první startovní pozici a soupeřům "čistil" se svým citroënem trať. Současný král rallye je čtvrtý. Zejména ve druhé polovině dne ale i před svůj handicap držel s konkurenty krok a dokázal i dvě rychlostní zkoušky vyhrát.

V sobotu bude mít šestinásobný světový šampion lepší startovní pozici a dá se očekávat, že zaútočí na medailové pozice. Za Latvalou Loeb zaostává o 32 sekund.

Nejlepším ze čtyř českých pilotů na startu je zatím sedmnáctý Martin Prokop. V redukovaném pořadí kategorie S-PWRC mu patří šesté místo. Roman Kresta je průběžně osmadvacátý, mezi produkčními vozy je šestý. Do dílčího šampionátu však Kresta neboduje.

Jubilejní ročník Finské rallye bude netradičně zakončen již v sobotu, kdy na posádky čeká zbývajících osm rychlostních zkoušek. V druhé etapě je však čeká oproti dnešku o 15 km měřených testů více.

Výsledky po 1. etapě:
1. Latvala, Anttila (Nor./Ford Focus) 1:10:30,7,
2. P. Solberg, Patterson (Nor., Brit./Citroën C4) -9,1,
3. Ogier, Ingrassia (Fr./Citroën C4) -21,8,
4. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën C4) -32,0,
5. Sordo, Martí (Šp./Citroën C4) -43,7,
6. Wilson, Martin (Brit./Ford Focus) -2:35,3,

...17. Prokop, Tománek (ČR/Ford Fiesta S2000) -5:57,6, 28. Kresta, Gross (ČR/Mitsubishi Lancer EVO IX) -9:19,0, 49. Semerád, Ernst (ČR/Mitsubishi Lancer EVO IX) -16:10,8.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud