1. srpna 2012 • 07:29

Kajakář Štěrba bojoval do půlnoci u londýnského soudu

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO PŘÍMO Z LONDÝNA | Londýnským centrem jen pár metrů od Hyde Parku jezdily půlnoční double deckery, když kajakář Jan Štěrba v úterý vyšel před budovu sportovní arbitráže CAS. Absolvoval tam šestihodinové slyšení ve věci svého dopingového případu. Jeho naděje na start na Hrách stále žije.



Na londýnské třídě Park Lane byl včera těsně před půlnocí pořádně rušno. Automobilový provoz neustal a ke kajakáři Janu Štěrbovi se v jednu chvíli s žádostí o almužnu přibelhal žebrák.

Člen českého čtyřkajaku, který má na olympiádě medailové ambice, však měl jiné starosti. Právě vyšel z budovy sportovní arbitráže CAS, která včera dlouho do noci posuzovala jeho dopingový případ.

„Předseda soudu se vyjádřil tak, že rozsudek nám dají tak nejrychleji, jak je možné,“ řekl Štěrba. „Nechci předjímat. Mám z toho docela dobrý pocit. Na to, jak to vypadalo předtím, myslím, že je tam naděje, že uspějeme.“

Štěrba si v tvrdé konkurenci v květnu vybojoval olympijskou nominaci v čtyřkajaku na 1000 metrů, který za jeho účasti vyhrál dobře obsazený závod Světového poháru v Duisburgu.

Týden předtím však v Poznani užil před závodem na deblkajaku doplněk výživy, který obsahoval látku Beta-methylphenylethylamine. Ta je v přípravě dovolená, ale pro závody je zakázaná.

Štěrba se hájil, že látku neužil s úmyslem dopovat, přesto byl disciplinární komisí mezinárodní kanoistické federace ICF odsouzen k šestiměsíčnímu trestu. Arbitráž ICF před týdnem verdikt zvrátila. Konečné slovo však bude mít sportovní arbitrážní soud, který se kvůli Štěrbovi sešel včera v Londýně.

Štěrba si kvůli slyšení sám zaplatil letenku v hodnotě patnáct tisíc korun i ubytování a na otočku odletěl do Londýna. Jeho celkové náklady na obhajobu jsou však daleko vyšší.

„Naplno říkám, že kromě letenky Martina Doktora na první slyšení, kterou platil Český svaz kanoistiky, si veškeré náklady, cestování a tak dále hradím sám,“ říká Štěrba.

Jedenatřicetiletý zkušený zadák pomohl českému čtyřkajaku už k bronzové medaili z mistrovství světa před dvěma lety a vedení reprezentace se snaží ho vrátit do sestavy, přestože má k dispozici kvalitního náhradníka Pavla Davídka. S ním vyhrál český čtyřkajak úvodní závod letošního SP v Poznani.

„Vím, že pro Pavla Davídka musí být hrozně nepříjemné. Ale asi by si všichni měli uvědomit, že komu se tady ublížilo, jsem tady já,“ říká Štěrba.

„Loni jsem si olympiádu vybojoval, letos jsem se zase dostal do té posádky. ICF mě úplně sejmula. Musel jsem tady měsíc a půl bojovat o svůj krk, obhajovat se ještě před veřejností, že nejsem hříšník.“

Štěrba se do posádky už vrátil koncem minulého týdne poté, co ho omilostnila arbitráž ICF a na mistrovství republiky v Račicích pomohl čtyřkajaku k druhému nejlepšímu času světovému historie.

„Cítím, že šéftrenér Martin Doktor ví, že posádka, jak byla sestavená pro olympiádu, je nejsilnější možná,“ říká Štěrba.

„Byla otázka, jestli bude nejsilnější možná i v tenhle moment, kdy jsem trénoval měsíc sám a oni trénoval i s náhradníkem. V Račicích se potvrdilo, že nejsilnější je.“

Český čtyřkajak na 1000 metrů patří mezi hlavní favority. Čas však běží. Štěrba se dnes ráno vrací z Londýna do Prahy.

Pokud ho arbitráž CAS omilostní, v pátek do olympijského města poletí znovu spolu s ostatními členy čtyřkajaku. Rozjížďky se v této disciplíně jedou v úterý 7. srpna.

„Doteď jsem udělal strašně moc proto, abych na olympiádu jel. Tohle k tomu patří, že tohle musím ustát,“ komentuje svou svízelnou situaci Štěrba.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud