Martin Hašek
26. ledna 2022 • 04:40

Barometr formy Ester Ledecké. Šance české hvězdy na lyžích a prkně

Vstoupit do diskuse
1
  • Jaké šance má Ester Ledecká v jednotlivých olympijských disciplínch?Jaké šance má Ester Ledecká v jednotlivých olympijských disciplínch?FOTO: Koláž iSport.cz

    Projela cílem v milované Cortině d´Ampezzo a teď se na chvíli ztratí z dohledu kamer. Ester Ledecká má dva týdny na to, aby se dostala do formy pro úvodní start na ZOH v Pekingu. „Budu dělat, co budu moct, abych se připravila jak na lyžích, tak na snowboardu,“ slibuje sněhová obojživelnice. Co má v plánu? A jaké jsou její naděje v jednotlivých olympijských disciplínách?

  • SNOWBOARDING, PARALELNÍ OBŘÍ SLALOM

    Střídání dvou sportovních lásek je balancování na hraně, teď ale její ostří maličko otupila. Má za sebou dva vydařené lyžařské víkendy a místo dalšího závodního víkendu v Ga-Pa si chvilku odpočine a pak začne pracovat na důležité proměně v olympijskou snowboardistku. Na rozdíl od minulých Her půjde na prkno jako první. „První by mě napadlo, že je to škoda, lyžařských závodů má odjetých málo a je dobré udržovat závodní rytmus,“ říká Eva Kurfürstová, trenérka ženské lyžařské reprezentace. „Na druhou stranu, Ester se v této sezoně věnuje snowboardu víc než v posledních dvou letech. Je olympijská sezona a na snowboardu je téměř medailovou jistotou, i když se stát může cokoli. Naprosto chápu, že si ji nechce nechat protéct mezi prsty.“

    V prosinci se Ledecká vrátila na snowboardu k závodům po roce, hned brala druhé místo v Carezze a v Cortině zvítězila. V přípravě se však prknu věnovala mnohem víc než v dřív, kvůli svým požadavkům na vlastnosti závodního snowboardu změnila i výrobce. Na olympiádu bude připravena.

    Jak jsou na tom soupeřky: Komiksový obleček superhrdinky STR se tady skutečně hodí. Kdykoli se na snowboardový okruh vrací, září, jako by spadla z vesmíru mezi pozemšťanky. Světový pohár v alpském snowboardingu vede Rakušanka Daniela Ulbingová, s kterou po vlastní chybě prohrála v prosinci v Carezze. Nejvíc bodů v olympijském paralelním obřím slalomu má mladá Ruska Sofia Nadyršinová.

    Start na ZOH: úterý 8. února, 04.34 kvalifikace, 07.30 vyřazovací jízdy
    BAROMETR FORMY: 90 %

  • LYŽOVÁNÍ, SUPER-G

    Disciplína, v které v Pchjongčchangu předvedla zlatou senzaci století. Tenkrát ale lyžováním na olympiádě začínala, měla k dobru klidný korejský trénink a na rozježdění také ostrý start v obřím slalomu. Teď to bude úplně jiná hektika. Super-G ji čeká jen tři dny po závodě na snowboardu. „Během tří dnů přechod zvládne,“ míní Kurfürstová. „Pokud je člověk správně naladěný a v psychické pohodě, k níž může přispět úspěch na snowboardu, tak je na správné cestě, aby to aspoň v jedné z disciplín klaplo. Byla by to krása.“ Se super-G nemá Ledecká problémy, předloni ve Val d’Isere vyhrála závod Světového poháru, během ledna v Zauchensee a v Cortině d´Ampezzo dvakrát skončila v top ten.

    Jak jsou na tom soupeřky: Tahle zima je tancem Italek, které vyhrály pět ze šesti závodů Světového poháru. O poslední dvě výhry v Zauchensee a Cortině se podělily Federica Brignoneová a Elena Curtoniová. Sofia Goggiaová se zranila, ovšem favoritek je plno, včetně loňské suverénky disciplíny Lary Gutové-Behramiové či Američanky Mikaely Shiff rinové.

    Start na ZOH: pátek 11. února, 04.00
    BAROMETR FORMY: 70 %

  • LYŽOVÁNÍ, SJEZD

    Ideální scénář pro olympiádu? Úspěch na snowboardu, rozjezdit se v super-G a ve sjezdu vyzvat legendární sjezdařskou medaili Olgy Charvátové-Křížové ze Sarajeva. Od jara se sice víc zaměřila na snowboard, ale v lednových rychlostních závodech dokázala, že si je na lyžích stále jistá. Na přelomu roku si udělala domácí úkoly a zapracovala na materiálu, s nímž měla problémy na začátku sezony v Kanadě. I ve sjezdu byla dvakrát za sebou v top ten, ve zkráceném závodě v Cortině se dokonce třetím místem dostala na stupně vítězů. Pohodu jí kazilo jen zranění kamarádky Sofie Goggiaové, která si v neděli poškodila zkřížený vaz v koleni, utrpěla malou frakturu holenní kosti a poranění šlachy. „Hodně mě mrzí, co se stalo Sofii. Budu držet pěsti štěstí,“ vzkázala Ledecká.

    Jak jsou na tom soupeřky: Zranění Goggiaové je malou tragédií, zároveň dělá z nejrychlejší disciplíny otevřenou záležitost. Zdravá Italka poslední dvě sezony ve sjezdu vládne, následuje široká skupinka dalších favoritek. Mezi nimi je i Ledecká. Naopak problémy má po dvou pádech v tréninku Američanka Breezy Johnsonová.

    Start na ZOH: úterý 15. února, 04.00
    BAROMETR FORMY: 80 %

  • LYŽOVÁNÍ, ALPSKÁ KOMBINACE

    Bonbonek na závěr olympiády. Dvě závodní jízdy si určitě užije víc než jen jedinou. Před dvěma lety v Crans Montaně vybojovala v alpské kombinaci Světového poháru skvělé třetí místo. Od té doby jela v disciplíně jen jednou, vloni na mistrovství světa v Cortině d´Ampezzo, kde byla osmá. Na trénink ve slalomových bránách nemá tolik času a disciplína se překotně vyvíjí. Elitní slalomářky Vlhová, Shiff rinová či Holdenerová už si na rychlost dávno zvykly. Jsou tu univerzálky jako Marsaglivoá či Gisinová. Prosadit se přes ně na stupně vítězů je téměř nemožné, umístění v top desítce je však velmi reálné.

    Jak jsou na tom soupeřky: Vládnou slalomové hvězdy, které jsou schopné bodovat i ve sjezdech. V Pekingu bude mít disciplína, která při lyžařské premiéře na ZOH 1936 v Ga-Pa byla jako jediná, zřejmě smutnou derniéru. Doba se posunula, televizní ratingy jsou nízké a kombinace teď zcela chybí ve Světovém poháru. Kdo vyhraje v Pekingu, stane se zřejmě poslední šampionkou historie.

    Start na ZOH: čtvrtek 17. února, 03.30 sjezd, 07.00 slalom
    BAROMETR FORMY: 50 %

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud