23. února 2014 • 15:19

Kanada zastavila Švédsko a po výhře 3:0 obhájila olympijské zlato

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Kanady porazili ve finále olympijského turnaje v Soči Švédsko 3:0 a obhájili zlato z Vancouveru. Zimní olympiádu vyhráli Kanaďané podeváté v historii, čímž se v čele odpoutali od sborné s osmi triumfy. Současní mistři světa Švédové získali pod pěti kruhy potřetí stříbro. Góly vítězů dali Jonathan Toews, kapitán Sidney Crosby a Chris Kunitz. Pro všechny šlo shodou okolností o první gól na turnaji. Čisté konto vychytal Carey Price, stejně jako se mu to podařilo již v semifinále proti USA.



"Hráli jsme dobře a v těch posledních zápasech jsme absolutně vůbec nic nevypouštěli. Hráli jsme, jak bylo potřeba," řekl Crosby a připomněl tak zodpovědné týmové výkony svého celku v play off. "Nyní je skvělé vidět, jak za to byl každý z nás odměněn. Jsme na sebe pyšní. Víme, že se od nás hodně čekalo, a jsme rádi, že se nám ta očekávání podařilo naplnit," doplnil Crosby.

Švédové nastoupili bez prvního centra Bäckströma, který vypadl ze sestavy kvůli pozitivnímu dopingovému nálezu. Moc nechybělo, aby hned na konci úvodní minuty prohrávali, Bergeronova obrovská šance však skončila u brankáře Lundqvista. Na druhé straně se natlačil do šance Nyquist a trefil tyč, kanadský gólman Price měl přitom i porci štěstí, že si za záda nesrazil puk za brankovou čáru.

MATCH OVERVIEW LEGACY
23. 2. • 13:00
Švédsko
Švédsko
0:3
ONLINE
23. února
13:00
Kanada
Kanada
Góly

Domácí:

Hosté: 12:55. Toews, 35:43. Crosby, 49:04. Kunitz

Sestavy

Domácí: Lundqvist (Enroth) – Jonathan Ericsson, Kronwall „C“, Hjalmarsson, Oduya, Karlsson, Edler, Ekman-Larsson – Hagelin, Krüger, Jimmie Ericsson – Johansson, Silfverberg, Landeskog – Steen, Berglund, Alfredsson – Eriksson, Bäckström, D. Sedin – Nyquist. Trenér: Pär Marts.

Hosté: Price (Luongo) – Weber, Keith, Vlasic, Doughty, Pietrangelo, Bouwmeester, Hamhuis – Kunitz, Crosby „C“, Bergeron – Perry, Getzlaf, Benn – Carter, Toews, Marleau – Nash, Duchene, Sharp – St. Louis. Trenér: Mike Babcock.

Rozhodčí

Meier (USA), Sutherland – Amell, Devorski (všichni CAN).

Stadion

Ledový palác Bolšoj, Soči

Návštěva

11076 diváků

Branková konstrukce se rozezvučela znovu v 11. minutě, kdy při rychlé střele přes obránce scházel kousek ke gólu na začátku velmi aktivnímu Bergeronovi. Na konci 13. minuty už však šli Kanaďané do vedení, když tečující Toews usměrnil zblízka mezi Lundqvistovy betony Carterovu rychlou přihrávku z rohu kluziště. Další možnost nevyužil St. Louis.

Na začátku druhého dějství přečkala Kanada přesilovku nejlepšího týmu v početních výhodách na celém turnaji ze závěru první dvacetiminutovky a brzy poté málem znovu udeřila. St. Louis pálil bez přípravy z kruhu pro vhazování a Lundqvist zachytil kotouč se štěstím pod svými betony. Naopak těsně od vyrovnání byl Loui Eriksson, jenž by potřeboval být o krok pomalejší, aby zametl Pricem vyražený puk do prázdné branky.

Ve 27. minutě uháněli Kanaďané ve dvou na jednoho, s Perryho střelou si však poradil strážce švédské branky. Lundqvist poté bez úhony přestál i následnou skrumáž a velký tlak zámořského týmu, ale dalšímu inkasovanému gólu přesto nezabránil. Ve 36. minutě přišla velká chyba beka Jonathana Ericssona na útočné modré čáře, kde ho obral o puk Crosby a bekhendovým blafákem zvýšil na 2:0 pro Kanadu.

"Možná šlo o klíčový okamžik celého zápasu. Docela jsme je tlačili, ale nemohli jsme pořád najít cestu, jak dát gól. Když se nám to v konci druhé třetiny povedlo, byla výhoda na naší straně," podotkl Crosby.

Třetí část začala velkou šancí Kanady, přečíslení zakončující Toews ale nedokázal vyzrát na Lundqvista. Chvilku poté pálil od modré čáry obránce Doughty, puk po ráně nejlepšího střelce Kanady na turnaji skončil na tyči. Kanada měla navrch a očekávaný nápor Seveřanů, kteří se potřebovali dostat zpět do zápasu, nepřicházel.

V 50. minutě naopak pověsil puk za Lundqvista s pomocí horní tyčky Kunitz a bylo jasné, že tentokrát Švédové poprvé na turnaji klopýtnou. S tříbrankovým mankem již neměli síly na zvrat. Z obhajoby, vůbec první od prvního startu profesionálů z NHL pod pěti kruhy v Naganu, se mohla radovat Kanada, největší favorit turnaje již před jeho startem.

"Oni nám dnes absolutně nic nedarovali. Ale my jsme nepochybně mohli zahrát lépe," připustil Jonathan Ericsson.

Z obhajoby, vůbec první od prvního startu profesionálů z NHL pod pěti kruhy v Naganu, se mohla radovat Kanada, největší favorit turnaje již před jeho startem. Švédové se musí spokojit se stříbrem. "Možná si to budu užívat někdy v budoucnosti. Když se mě zeptáte třeba za 10 let, budu na to stříbro hrdý. Ale právě teď jsem pouze zklamaný a o ničem jiném to není," vyjádřil pocity patrně všech švédských hokejistů Jonathan Ericsson.

Kanada - Švédsko 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 13. Toews (Carter, Weber), 36. Crosby, 50. Kunitz. Rozhodčí: Meier (USA), Sutherland - Amell, Devorski (všichni Kan.). Vyloučení: 3:2. Bez využití. Diváci: 11.076.

Kanada: Price - Weber, Keith, Vlasic, Doughty, Pietrangelo, Bouwmeester, od 41. navíc Hamhuis - Carter, Toews, Marleau - Kunitz, Crosby, Bergeron - Perry, Getzlaf, Benn - Nash, Duchene, Sharp - St. Louis. Trenér: Mike Babcock.

Švédsko: Lundqvist - Jo. Ericsson, Kronwall, Hjalmarsson, Oduya, Karlsson, Edler, od 41. navíc Ekman-Larsson, Tallinder - Eriksson, Ji. Ericsson, D. Sedin - Johansson, Silfverberg, Landeskog - Steen, Berglund, Alfredsson - Hagelin, Nyquist, Krüger. Trenér: Pär Marts.

První velkou šanci utkání měl Patrice Bergeron.
První velkou šanci utkání měl Patrice Bergeron.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud