23. února 2014 • 04:10

Kanadu ve finále pískají Kanaďani. Zku**ený vtip, zuří Švéd Forsberg

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

ŠVÉDSKO - KANADA ONLINE 13.00 | Tři ze čtyř rozhodčích, kteří se objeví dnes na ledě jako dozor nad olympijským finále Kanada - Švédsko, jsou rodilými Kanaďany. Čtvrtý, Američan, v Kanadě žije. „Dělají si srandu? Je to zkur… vtip?“ nadává švédský olympijský vítěz Peter Forsberg. Bojí se o ovlivnění zápasu. Mezinárodní federace IIHF ale ujišťuje: rozhodčí jsme nevybrali podle národnosti, ale podle výkonů. Finále sledujte od 13.00 v naší podrobné ONLINE reportáži.



Finále Švédsko - Kanada ONLINE 13.00 zde:

MATCH OVERVIEW LEGACY
23. 2. • 13:00
Švédsko
Švédsko
0:3
ONLINE
23. února
13:00
Kanada
Kanada
Góly

Domácí:

Hosté: 12:55. Toews, 35:43. Crosby, 49:04. Kunitz

Sestavy

Domácí: Lundqvist (Enroth) – Jonathan Ericsson, Kronwall „C“, Hjalmarsson, Oduya, Karlsson, Edler, Ekman-Larsson – Hagelin, Krüger, Jimmie Ericsson – Johansson, Silfverberg, Landeskog – Steen, Berglund, Alfredsson – Eriksson, Bäckström, D. Sedin – Nyquist. Trenér: Pär Marts.

Hosté: Price (Luongo) – Weber, Keith, Vlasic, Doughty, Pietrangelo, Bouwmeester, Hamhuis – Kunitz, Crosby „C“, Bergeron – Perry, Getzlaf, Benn – Carter, Toews, Marleau – Nash, Duchene, Sharp – St. Louis. Trenér: Mike Babcock.

Rozhodčí

Meier (USA), Sutherland – Amell, Devorski (všichni CAN).

Stadion

Ledový palác Bolšoj, Soči

Návštěva

11076 diváků

Před dvaceti lety Peter Forsberg porazil Kanadu slavnou fintou během olympijského finále v Lillehammeru. Před dnešním opakováním souboje titánů má smíšené pocity.

Mírně řečeno...

„Kanadští rozhodčí ve finále, stejně tak supervizor a náhradní sudí. Komedie na té nejvyšší úrovni,“ napsal Forsberg listu Sportbladet. „Pěkně zkurv… vtip,“ ulevil si.

Nacionalisticky naladěná švédská média legendě zdatně sekundují. Ptají se, proč nemohl stejnou šanci jako kanadští arbitři dostat také jejich Marcus Vinnerborg, třeba aby rozložení sil mezi muži v pruhovaném vybalancoval.

Namísto toho jde do vřavy parta, ozkoušená v zápasech NHL.

Kelly Sutherland (42) pískal jako hlavní dvakrát finále Stanley Cupu, Brad Meier (46) funguje v NHL od sezony 1999/2000 a má na kontě bezmála 900 zápasů. Právě on je jediným ne-Kanaďanem v sestavě. Ovšem žije v Calgary.

Aby některý z týmů na olympiádě pískal jeho krajan není ale rozhodně nic nového. Naopak od vstupu profesionálů z NHL v Naganu je to běžná praxe. Semifinále Česko - Kanada tam pískal Kanaďan Bill McCreary, zápas o bronz Kanada - Finsko další rodák z kolébky hokeje Kerry Fraser. A tak to pokračovalo i v dalších letech.

V Soči pískalo olympijský hokej 14 hlavních rozhodčích, polovina z NHL, polovina z dalších soutěží.

Hokejisté Kanady se radují z postupu do finále olympijských her
Hokejisté Kanady se radují z postupu do finále olympijských her

„Národnost nezohledňujeme, ani by to tak nemělo být. Chceme nejlepší rozhodčí pro zápasy o medaile. Naprosto věříme v jejich zkušenost a profesionalitu,“ řekl Konstantin Komissarov, člen komise IIHF.

Stejně tak to přijímají i švédští hráči s kariérou v NHL.

„Myslím, že i v NHL je většina rozhodčích z Kanady. Pravděpodobně přejí Torontu nebo Montrealu, ale na ledě nedělají žádné rozdíly,“ prohlásil obránce Erik Karlsson. Podobnými slovy promluvil jeho parťák ze zadních řad Tří korunek Niklas Kronwall.

Sutherland a Meier už rozhodovali semifinále Kanada - USA, v němž byl poměr vyloučených 3:2 v neprospěch Kanady. Nasazení sudích bylo předneseno před semifinále všem čtyřem jeho účastníkům a bezezbytku souhlasili.

Na své budou přísnější

Zajímavý pohled přináší známý šťoural Don Cherry, komentátor televize CBC. Ten se domnívá, že rozhodčí naopak budou chtít ukázat, že Kanadě nestraní – a budou na ni přísnější.

„Je to největší výhoda, jakou Švédi mohli dostat. To proto že my Kanaďané nemáme koule. Raději obrátí výrok proti nám. Garantuju, že první trest, který Sutherland udělí, bude proti Kanadě. Dívejte se a uvidíte. Já se nikdy nepletu,“ bouří Cherry.

Přesto zůstává věrný svému tipu před turnajem: vyhraje Kanada.

„A nebude to díky rozhodčím.“

Kdo píská finále OH

Hlavní: Kelly Sutherland (Kanada), Brad Meier (USA)

Čároví: Derek Amell (Kanada), Greg Devorski (Kanada)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud