16. května 2012 • 13:27

Olympionici USA se nafotili před vlajkou, budou útočit na Rusko a Čínu

Autor: frc
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olympiáda jako ukázka národní síly. S velkou parádou představilo USA sportovce, kteří pojedou bojovat na Hry do Londýna. Část výpravy, nad níž má záštitu i první dáma Michelle Obamová, se nechala nafotit v zajímavých pózách za americkou vlajkou. Cíl? Dát najevo sílu a vzkázat světu, že velmoc má v plánu opět získat nejvíce medailí, což se jí daří už od OH 1996 v Atlantě.



Olympiáda jako válka velmocí není záležitostí minulého století. I přes velké politické a ekonomické změny jde stále o velmi aktuální téma.

Hry v Londýně, které se uskuteční od 27. července do 12. srpna jsou toho důkazem už více než dva měsíce před jejich zahájením.

Výprava USA se na summitu v Dallasu nechala hromadně nafotit před americkou vlajkou.

Často šlo o výhružné pozice, které měli soupeřům, především největším konkurentům Číně a Rusku, ukázat, že zámořská světová velmoc má v plánu pod pěti kruhy dominovat v počtu získaných medailí.

To ostatně Američané na letních hrách zvládají už od Atlanty 1996. Naposledy uzmuli v Pekingu 110 cenných kovů. Druhá Čína měla rovnou stovku, ale díky zisku 51 zlatých zase vyhrála žebříček podle úspěšnosti.

„Američan, rovná se favorit,“ řekla jedna z mluvčích sportovců, fotbalistka fotbalistka Lauren Cheneyová.

„Naplatí to ale jen o fotbale, ale také o gymnastice, atletice a vůbec všech sportech, včetně paralympiády. Jakmile někde lidé vidí na závodech americkou vlajkou, napadne je, že jde o favorita. Proto jsme se s ní nechali zvěčnit, abychom ji měli stále za zády,“ přidala sportovkyně další větu o tom, že chce na olympiádě šířit slávu své země.

Fotky se nesnaží vypadat jako kýčovitá vlastenecká propaganda, místo toho jde obvykle o psy, které představují daný sport.

Výprava USA by měla podle odhadů čítat 525 sportovců a na snímcích se nechal zvěčnit například hvězdný plavec a držitel 14 zlatých medailí z OH Michael Phelps, desetibojař Trey Hardey nebo sprinteři Lashawn Merritt a Allyson Felixová.

Nechyběla ani judistka Kayla Harrisonová, která se stala obětí sexuálního zneužívání ze strany svého kouče, či zápasník Jordan Burroughs, jenž neprohrál od roku 2009.

Vedle toho je na portrétech mnoho méně známých sportovců, kteří plánují zazářit právě v olympijském Londýně. Cílem kampaně je ukázat Američanům hrdé sportovce, kteří mohou fanoušky na Hrách svými výkony a úspěchy inspirovat. Tomu má pomoci i záštita první dámy Michelle Obamové.

„Olympiádu jsem sledovala už jako malá dávka a patří to mezi mé nejšťastnější vzpomínky. Byla jsem ohromena výkony sportovců a snila o tom, že když budu poctivě a tvrdě pracovat, mohu něčeho dosáhnout,“ uvedla manželka prezidenta.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud