16. července 2008 • 20:40

Janáček pojede do Pekingu

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tyčkař Štěpán Janáček se zařadil do české olympijské výpravy. Ve Staré Boleslavi překonal atlet Dukly Praha 570 centimetrů, což je limit A pro účast v Pekingu.



Česká olympijská výprava tak má 131 členů. Atleti a plavci mohou i po dnešním nominačním zasedání pléna ČOV plnit limity až do 22. července. Pokud se jim to podaří, budou do Pekingu nominováni automaticky.

Svěřenec trenéra Boleslava Patery zdolal požadovaných 570 cm na druhý pokus. "Skákalo se mi výborně. Mraky se rozestoupily, vysvitlo sluníčko a já to skočil," uvedl Janáček na www.atletika.cz.

Také předchozí výšky 520 a 540 cm zdolal napodruhé. Pak si nechal nastavit na stojany rovnou o třicet centimetrů víc. "Mezi pátým a osmým pokusem se mi vždycky nejlíp skáče, tak jsem šel rovnou na sedmdesát," líčil Janáček.

"Docela jsem rád, že se to povedlo v Houštce, je to skvělý stadion, mám k němu vztah. Jezdil jsem sem k babičce a vodil mě sem už děda, když jsem byl malej," řekl.

Do Pekingu se těší, a to nejen na závody, ale i na setkání s manželkou, která byla nominována do polské výpravy. "Aspoň ji uvidím o měsíc dřív, než jsem myslel," usmál se tyčkař.

Před týdnem zdolal laťku položenou ve stejné výšce také Janáčkův oddílový kolega Jan Kudlička. Ten splnil olympijský limit na mítinku Praga Academica na Strahově. S limitem A mohou jet na hry až tři atleti v jedné disciplíně.

V ženské části soutěže v Houštce zvítězila Romana Maláčová se 420 centimetry. Její pokusy na 435 cm nebyly beznadějné, v případě úspěchu by vystřídala v olympijské výpravě vicemistryni světa Kateřinu Baďurovou.

O limit na olympijské hry se ve Staré Boleslavi pokoušel i výškař Svatoslav Ton. Ten ale nakonec skončil na 220 centimetrech, přičemž potřeboval o zvládnout deset víc. "Jsem ještě unavený z Atén, ale budu závodit ještě příští týden v Brně," prohlásil.

Články odjinud


Články odjinud